Dragalin a participat la podcast-ul ,,Democracy that Delivers”

Veronica Dragalin, șefa PA

La 23 mai 2024, procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a participat la podcast-ul ,,Democrația care Livrează” (,,Democracy that Delivers”) în episodul #401, intitulat ,,Explorarea tacticilor inovatoare ale Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova”, unde a discutat despre provocările și inovațiile în lupta împotriva corupției din Republica Moldova.

În cadrul discuțiilor, Veronica Dragalin a evidențiat diferențele între sistemul judiciar american, în care a fost educată și a lucrat, și cel din Republica Moldova și alte țări post-sovietice. ,,Codul de procedură penală de aici este mult mai detaliat. În Statele Unite, codul de procedură penală federal are aproximativ 61 de reguli, pe când aici sunt în jur de 560 articole. Totul este scris foarte concret, iar procurorii au mult mai puțină discreție”, a explicat Procurorul-șef.

,,În Republica Moldova, sistemul de urmărire penală este obligatorie – dacă suntem notificați despre o posibilă infracțiune, suntem obligați să o investigăm. Nu avem discreția de a decide asupra prioritizării resurselor limitate, ceea ce face dificilă eficientizarea activității noastre”, a explicat șefa Procuraturii Anticorupție.

Procurorul-șef a evidențiat problemele istorice cu corupția din Republica Moldova, unde ofițeri, procurori și judecători au fost implicați în scheme de extorcare a banilor de la oameni de afaceri. ,,Este foarte important să transmitem mesajul că Procuratura Anticorupție aplică legea în mod egal pentru toți, fără a porni investigații penale pentru scopuri ilicite”, a adăugat ea.

În discuțiile despre relevanța activității sale pentru sectorul privat și pentru atragerea investițiilor străine, Veronica Dragalin a subliniat importanța statului de drept:,,Statul de drept oferă securitate în ceea ce privește predictibilitatea și încrederea că investițiile vor fi protejate. Lipsa încrederii în sistemul de justiție face investițiile mult mai riscante pentru investitorii de bună-credință”.

Pentru a spori încrederea publicului, Veronica Dragalin a menționat eforturile de a fi mai transparentă cu activitățile instituției pe care o conduce.

Aceste discuții subliniază angajamentul continuu al Procuraturii Anticorupție de a lupta împotriva corupției, asigurând aplicarea egală a legii și transparentizarea activităților instituțiilor statului.

Întreaga discuție poate fi ascultată aici.

Total
0
Shares
Total
0
Share