Dragoș Galbur: PAS a încercat să fraudeze și concursul pentru funcția de Procuror General

După ce au trucat concursul pentru șefia Procuraturii Anticorupție, în 2022, iată că PAS a încercat să fraudeze și concursul pentru funcția de Procuror General, este opinia lui Dragoș Galbur, președintele Partidului Național Moldovenesc.

“Doar că ghinion, a ieșit învingător altcineva decât omul lor și astfel aceștia au decis să anuleze rezultatele concursului. Vorba clasicului: “Paza, anulare!”

Decizia e cu atât mai stranie și abuzivă cu cât concursul a fost organizat de către un format nou al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) care a trecut prin aberația de vetting inventată de PAS. Această anulare a generat rapid o îngrijorare profundă în rândul societății civile și al specialiștilor din domeniul juridic.

Nu putem ignora faptul că, în acești aproape trei ani de guvernare, PAS nu a reușit să organizeze niciun concurs pentru ocuparea unei funcții fără a stârni suspiciuni privind trucarea acestuia, aranjamentele și numirile pe criterii politice. Aceste acțiuni au subminat complet meritocrația și au denaturat principiile de bază ale bunei guvernări și ale statului de drept.

Această situație ridică semne de întrebare asupra capacității PAS de a asigura independența și integritatea instituțiilor statului. Aici adaug și faptul că în 90% din instituțiile strategice de stat, directorii au fost numiți prin interimat, adică direct, fără concurs, așa cum ar fi firesc.

Cum putem promova respectul față de lege și credibilitatea justiției atunci când chiar și procesele de selecție sunt supuse vădit unor influențe politice?”, a declarat Galbur.

Amintim că Veronica Dragalin, actuala șefă a Procuraturii Anticorupție, și-a obținut mandatul în urma unui concurs care s-a desfășurat inclusiv în WC-ul CSP.

Total
0
Shares
Total
0
Share