Editoriale

Dreapta politică din Moldova lucrează foarte eficient pentru stânga. Are de pierdut Chișinăul

Pinterest LinkedIn Tumblr

Mai întâi să clarificam cine-s de dreapta și cine-s de stânga. Pe stânga se poziționează partidul lui Dodon (PSRM), a lui Usatîi (PN), a lui Shor (PS) și a lui Voronin (PCRM). Avem 4 jucători mai importanți, si multi alții care sunt inactivi. Convențional aceste partide din Moldova se declară pro-ruse.

Pe dreapta e jale mare. Aici unii se declară pro-europeni (stataliști) iar alții tot pro-europeni, dar unioniști. Primii sunt: partidul Maiei Sandu (PAS), partidul lui Năstase (Platforma DA), partidul lui Leancă (PPEM), sau ceea ce a fost acum 2 ani partidul lui Vlad Filat (PLDM).

Unioniștii, cel mai îngust segment politic, la rândul lor se impart în două, vechii unioniști – partidul lui Ghimpu (PL) și noii unioniști – partidul lui Băsescu (PUN). Pe dreapta iese 5 partide mai mult sau mai puțin puternice. Iar pe centru avem un singur jucător influent, partidul lui Plahotniuc (PDM), partid aflat la putere care face o politică pro-UE.

Și iată așa, într-o țară cu trei milioane de oameni, la etapa lui 2018, avem zece partide active (din totalul la peste 40 existente). Dacă forțele de pe stânga coabitează destul de eficient între ele, atunci cele de pe dreapta se mănâncă ca câinii în direct la posturile TV. Și asta se observă cel mai bine acum, în prag de campanie pentru alegerile locale din Chișinău (20 mai).

Dacă partidele de stânga sânt reprezentate de candidatul socialist Ion Ceban, atunci cele de dreapta n-au fost în stare să ajungă la un numitor comun, și avem candidați peste candidați. Veți observa cum pe parcursul campaniei electorale Constantin Codreanu, Valeriu Munteanu și Andrei Năstase își vor tăia creanga unul de sub altul, iar asta indirect îi va aduce capital politic în favoarea lui Ion Ceban – un candidat care NU merită să câștige Primăria Chișinău!

Să nu uităm și de Silvia Radu, un personaj nou pe scena politică locală. A apărut din senin la primărie dar s-a manifestat destul de pregnant. Doamna Radu a preferat să evite legătura cu vreun partid politic și s-a lansat în campanie pe cont propriu. Un pas riscant, zic eu, dar totodată un pas curajos! Din câte am văzut și ea s-a declarat pro-europeană (dat fiiind cunoscută relația ei cu primarul de București, Gabriela Firea), deci poziția Silviei Radu vine în opoziție directă cu protejatul lui Dodon. Plus că e unica femeie din cursa electorală, restul fiind toți bărbați tineri setoși de glorie și de putere.

Mulți politicieni, jurnaliști și comentatori politici adesea dau vina pe societate, chipurile oamenii se lasă ușor influențati de propaganda lui Putin și de asta partidele pro-ruse sunt așa de susținute de popor în Republica Moldova. Domnilor politicieni pro-europeni, dar nu v-ați gândit că problema de bază nu e în cetățeni, dar in voi? Nu v-ați gândit că sunteți prea mulți lideri de partide care în loc să uniți societatea, voi o divizați și mai tare? Anume prin felul vostru de a face politica bulversați oamenii, iar într-un final nimeni nu mai are încredere în nimeni… Și pe urmă stăm pe facebook ne mirăm cum a ajuns Dodon Președinte.

autor: Constantin Birca

loading...

Comments are closed.