Alte știri

Dublele standarte la moldoveni, sau despre finanțarea partidelor politice. De unde i-au bani Plahotniuc, Năstase și Maia Sandu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Sistemul „intelighenției” cu vertebrele desfigurate.
Când partidul cu butoanele centrale de la guvern îşi publică oficial donațiile financiare, încasate pe durata unui sezon politic, de la suporteri, simpatizanți sau membri de rând, elita formatoare de opinie pe bandă rulantă a societății izbucneşte cu o turuială verbală sistematică de negativisme şi declară la unison despre „falsuri de informații”, „contabilitate neagră” şi „imposibilitatea cetățenilor de rând, dintr-o țară săracă a Europei, să scoată proprii bani din buzunar pentru a-i investi într-un partid politic”.

Coloana vertebrală a „elitelor”, însă, devine flexibilă şi se înmoaie considerabil atunci când în spațiul public apar informații despre cum partidele din opoziție (în special cele conduse de Maia Sandu şi Andrei Năstase) se finanțează din banii poporului. Declamațiile negative despre „imposibilitatea unui partid, într-o republică săracă din Europa, cuprinsă de o criză profundă de identitate şi incultură politică, de a supraviețui pe seama cetățenilor”, brusc dispar, iar „intelighenția” de buzunar, cu o convulsie puternică la simplul auz al cuvântului „aport”, începe să ne alimenteze cu mituri despre integritatea financiară a opoziției moldoveneşti. Pe neaşteptate țara a progresat în domeniul stasiologiei, moldovenii i-au cu asalt bibliotecele naționale, cu scopul de a-i studia pe Alexis de Tocqueville sau Maurice Duverger, şi absorbiți de o satisfacție orgasmic-culturală donează ultimul bănuț din buzunar pentru cauza politică a Maiei Sandu.

În ambele cazuri cunoaşteți excelent de bine că rânza moldoveanului de rând abia de-i permite să-şi întrețină familia, dar nu încă să-şi mai irosească bani pentru întreținerea PD-ului, PAS sau PPDA, iar vârful nebuniei este să joci un teatru al absurdului, regizat de propagandiştii PAS, ieşind în fața oamenilor cu îndemnuri să-ți finanțeze parodia de partid schițată după modelul PLDM.

Elitele în continuare se fac a ploaie, îşi calcă în picioare propriile ordonanțe de propagandă, expuse negativ la adresa partidului de guvernământ, încercând să alimenteze conştiința populară cu o supradoză de lături informaționale sortite să transforme opoziția moldovenească într-o boltă cerească de salvare națională.
Reprezentanții „intelighenției” civile au un sistem bine pus la punct, care lucrează ani la rând; de la Lucinschi la Filat; de la Filat la Sandu şi Năstase. Sistemul de a fabrica peste noapte „proiecte de salvări naționale” este de neclintit şi are un caracter ireversibil.

Maia Sandu şi Andrei Năstase o să dispară de pe arena politică – sistemul „intelighenției” cu vertebrele desfigurate o să rămână.
Who’s next?

autor: Teodor Bucătari 

loading...

Comments are closed.