Dumitru Alaiba a găzduit o delegație a Agenției Internaționale de Cooperare a Japoniei (JICA)

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba a găzduit o delegație a Agenției Internaționale de Cooperare a Japoniei (JICA), condusă de Eri Nakamura, director adjunct al Departamentului Orientul Mijlociu și Europa.

Discuțiile oficialilor au vizat situația economică în contextul crizei din regiune, dar și disponibilitatea extinderii cooperării dintre Republica Moldova și JICA, impulsionarea schimbului de experiență și identificarea unor noi proiecte cu impact pe termen lung.

Ministrul Dumitru Alaiba a mulțumit pentru sprijinul acordat țării noastre de către Agenției Internaționale de Cooperare a Japoniei, menționând mai ales proiectul de asistență tehnică destinat sectorului IMM-urilor, proiect care a fost implementat în perioada anilor 2019-2021. Acesta a constat în extinderea consultanței pentru afaceri și dotare cu tehnică a întreprinderilor mici și mijlocii. Serviciile au fost oferite Rețelei Incubatoarelor de Afaceri din Moldova.

La rândul său, Eri Nakamura a precizat că partea niponă este disponibilă pentru extinderea cooperării, impulsionarea schimbului de experiență și identificarea unor noi proiecte cu impact pe termen lung, care ar putea fi realizate în domeniul economic din Republica Moldova.

Japonia este al treilea donator al Republicii Moldova, după SUA şi UE. Aceasta s-a manifestat prin diverse granturi preponderent în domeniul agricol, economic și social.

Schimburile comerciale între Republica Moldova și Japonia în anul 2021 a înregistrat suma de 70,6 milioane de dolari SUA.

Exportul din Republicii Moldova a înregistrat 3.205,38 mii dolari SUA, iar importul din Japonia – 67.439,13 mii dolari SUA.

Total
0
Shares
Total
0
Share