Dumitru Alaiba, la București: Moldova se poate schimba rapid, dacă există stimulente și viziune

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, a participat, astăzi, la Forumul ”Moldova – Romania: Capital Bridges”, care a avut loc la București, întrunind profesioniști ai piețelor de capital, reprezentanți ai instituțiilor financiare internaționale, investitori și lideri ai companiilor de top care activează în regiune.

Dumitru Alaiba a fost invitat să vorbească invitaților despre impactul integrării economice a Republicii Moldova pe piața UE. „Semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a fost un eveniment transformațional, care a arătat că Moldova se poate schimba rapid, dacă există stimulente potrivite și viziunea respectivă. Cu acest acord economia Moldovei s-a transformat și s-a reorientat complet. La momentul de față 70% din exporturile noastre sunt livrate către Uniunea Europeană, este o schimbare imensă”, a declarat deputatul.

De asemenea, Dumitru Alaiba a subliniat că statutul de țară candidată la UE este un semnal foarte puternic legat de perspectiva unde ne vom situa în 10 sau 20 de ani. ”În fiecare zi trebuie să demonstrăm că suntem foarte serios legați de acest parcurs”, a subliniat președintele comisiei parlamentare.

La eveniment au participat Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, care au transmis mediului de afaceri din ambele state mesaje pentru valorificarea optimă a potențialului de cooperare. Prim-ministra Natalia Gavrilița s-a referit la avantajele investiționale ale țării noastre, printre care trendul pozitiv pe piața muncii, cursul valutar stabil, sectorul bancar competitiv și bine capitalizat, oportunități atractive în domeniile energiei verzi, e-Commerce, IT, auto, precum și o agendă îndrăzneață a guvernării.

„Relațiile piețelor de capital trebuie să fie mult mai puternice. Accesul la capital este vital pentru dezvoltarea economiilor”, a spus, la rândul său, Prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Președinta Băncii Europene pentru Reconstrucții și Dezvoltare, Odile Renaud-Basso, a menționat că Moldova s-a descurcat foarte bine în condițiile presiunilor existente și, în ciuda problemelor determinate de război, are un sistem bancar foarte promițător și plin de curaj.

Participanții la eveniment au salutat eforturile unor companii din Republica Moldova pentru listarea la Bursa de Valori din București, ceea ce servește drept exemplu pentru toate celelalte companii din Moldova în vederea obținerii accesului la piețele de capital. Pentru facilitarea acestui proces, urmează a fi armonizat cadrul legislativ al Republicii Moldova și României.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share