Politic

Dumitru Țîra, revocat de la ANI: Ordinul lui Stamate este o intimidare și presiune asupra mea

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a emis ordin prin care l-a revocat pe Dumitru Țîra din funcția de membru al Consiliului de Integritate al ANI. Cel din urmă l-a calificat drept unul motivat politic și nemotivat din punct de vedere legal și juridic, scrie Deschide.MD

Calific Ordinul Ministrului Justiției drept unul motivat politic și nemotivat din punct de vedere legal și juridic, ceea ce reprezintă încă o pată de imagine pentru minister. Argumentarea juridică este anexată la final”, spune Țîra într-un comunicat de presă.

Țîra consideră că ordinul de revocare are scop de intimidare sau de presiune asupra sa, dar nu de a constata o pretinsă incompatibilitate.

Având în vedere perioada, forma și caracterul nefondat din punct de vedere juridic și legal al emiterii ordinului de revocare, consider și calific această decizie drept o formă ascunsă de interferență a politicului și executivului în activitatea Consiliului de Integritate al ANI. Constat că această decizie face parte dintr-o strategie ascunsă și mai extinsă privind interferența politicului în activitatea Consiliului de Integritate și atrag atenția societății civile de specialitate și ai partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova asupra faptului că recentele modificări la Hotărârea Guvernului nr. 1089/2016 pentru aprobarea Regulamentului privind selectarea reprezentanților societății civile în Consiliul de Integritate, operate la inițiativa Ministerul Justiției (HG Nr. 447 din 13.09.2019), au exclus proba de interviu din concursul pentru selectarea reprezentanților societății civile în Consiliul de Integritate, acest fapt deteriorând grav aplicarea obligatorie a principiului transparenței în orice concurs public, evaluării corecte și conform principiului meritocrației a candidaților. Examinarea doar a dosarelor depuse (CV-ul și scrisoarea de motivație fiind unicele documente prin care se poate evalua candidatul), fără a intervieva candidații, inevitabil poate periclita credibilitatea concursului și încrederea în viitorii membri selectați, precum și nu asigură sub nicio formă o eventuală posibilitate de influențare politică sau de alt gen a deciziilor individuale ale membrilor comisiei, a declarat Dumitru Țîra.

Țîra mai spune că va contesta în instanță ordinul de revocare din calitatea de membru al Consiliului de Integritate al ANI.

loading...

Comments are closed.