După 138 de zile, australienii au putut trece fără restricții dintr-un stat în altul. La 12.01, un DJ a pus muzică la frontieră

Frontiera dintre statele australiene Victoria şi New South Wales, cu populaţiile cele mai mari din ţară, s-a redeschis luni, la un minut după miezul nopţii, informează dpa şi Reuters. Circulaţia dintre cele două state fusese întreruptă timp de 138 de zile, pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

Australienii au putut trece liber dintr-un stat în celălalt pentru prima oară după 8 iulie. Presa locală a relatat că la frontieră s-a instalat un DJ, pe şoseaua principală între localităţile vecine Wodonga din Victoria şi Albury din New South Wales; pentru primele automobile care au trecut, la ora locală 12.01, a răsunat muzică, scrie Agerpres.

Televiziunea naţională ABC transmis scene de sărbătoare de pe aeroportul din Sydney, capitala statului New South Wales, unde travestiţi şi salvamari de pe plaja Bondi, la bustul gol, salutau pasagerii la aterizarea primelor avioane venite de la Melbourne, capitala statului Victoria. Înainte de pandemia de coronavirus, ruta aeriană între cele două metropole era a doua din lume ca trafic; luni erau programate 26 de zboruri.

În Victoria s-a aflat centrul celui de-al doilea val al epidemiei din Australia, iar statul a aplicat măsuri stricte de interzicere a circulaţiei când numărul de cazuri noi înregistrat zilnic a depăşit 700. La Melbourne, celor 4,9 milioane de locuitori li s-a cerut să nu iasă din locuinţe timp de 112 zile. După ridicarea restricţiilor la sfârşitul lui octombrie, nu s-a mai raportat niciun caz de COVID-19. Luni a fost a 24-a zi consecutivă fără infectări.

În New South Wales s-au confirmat puţin peste 27.000 de cazuri de la începutul epidemiei, la o populaţie de circa 25 de milioane.

La nivel naţional, în Australia bilanţul este de 907 decese după infectarea cu coronavirus, din care 819 în Victoria.

Total
0
Shares
Total
0
Share