Ucraina şi-a înfiinţat sâmbătă o biserică ortodoxă independentă de Moscova, punând capăt unei tutele religioase de 332 de ani. Un sinod al prelaţilor ortodocşi adunaţi într-o catedrală din Kiev în prezenţa preşedintelui ţării a consfinţit crearea noii biserici, în fruntea căreia a fost ales mitropolitul Iepifani, de doar 39 de ani, un apropiat al Patriarhului Kievului.
Acesta mai trebuie să primească un decret oficial de la Patriarhatul Constantinopolului, care să confirme statutul independent al bisericii sale. Biserica Ortodoxă Rusă nu recunoaşte decizia acestui sinod. De altfel, acesteia îi sunt subordonate cea mai mare parte dintre parohiile ucrainene, chiar dacă au pierdut din credincioşi de la anexarea Crimeei, în 2014.
Înainte ca Patriarhul de la Constantinopol să recunoască autocefalia, în Ucraina existau trei afilieri ortodoxe:
1. Biserica Ucraineană “Autocefală”
2. Biserica Ucraineană ţinând de Patriarhia de la Kiev – cea care a primit acum recunoaşterea de la Constantinopol
3. Biserica Ucraineană ţinând de Patriarhia de la Moscova, adică de Biserica Ortodoxă Rusă.
Doar aceasta din urmă era recunoscută până de curând de celelalte biserici ortodoxe (adică este “canonică”) însă situaţia era extrem de sensbilă sensibilă, în urma crizei relaţiilor dintre Rusia şi Ucraina.
Potrivit celor mai recente date, două treimi dintre ucraineni (excluzând cetăţenii din Crimea şi Donbas) se declară ortodocşi. Dintre aceştia, peste 38% spuneau că ţin de Patriarhia de la Kiev şi doar 23% de cea de la Moscova. Biserica “Autocefală” avea doar 2,7% dintre credincioşii ortodocşi, iar restul spuneau că nu ştiu de care dintre aceste biserici ţin.
Patriarhia de la Kiev a fost condusă de Filaret, fostul mitropolit de Kiev din cadrul Patriarhiei Rusiei. În 1992, după declararea independenţei Ucrainei, acesta a provocat o schismă cu Moscova, după ce Patriarhia de acolo nu a fost de acord să confere statutul de autocefalie Bisericii Ortodoxe din Ucraina.
Filaret, care iniţial era unul dintre apropiaţii patriarhului rus Alexei, a devenit ulterior un critic acerb al politicii lui Vladimir Putin, pe care l-a comparat cu personajul biblic Cain, şi un susţinător al revoluţiei Euromaidanului. Biserica pe care o conducea nu era însă recunoscută de nicio altă biserică ortodoxă.