Șase basarabeni, condamnați pentru că au trecut de partea Armatei Române, au fost achitați și reabilitați după 75 de ani de către CSJ de la Chișinău

După 75 de ani de la încheierea celui de la Doilea Război Mondial, dar și după tot atâția ani de când au fost condamnați pe nedrept de o justiție sovietică, șase basarabeni au fost achitați și reabilitați de către Curtea Supremă de Justiție (CSJ) de la Chișinău, informează în exclusivitate Telegraph.md

Potrivit CSJ, sentințele de condamnare, dictate încă în perioada 1944-1945, au fost casate la solicitarea actualului adjunct al Procurorului General, Roșioru Mircea, care a și depus demersurile necesare în instanța de judecată.

DIN MATERIALELE DOSARELOR:

Condamnatul Vlașcinskii Igori

Prin sentința Tribunalului Militar al Armatei 49 din 14 iunie 1945, Vlașcinskii Igori a fost condamnat în baza art.58-1 ”b” Cod penal al RSFSR, la 10 ani privațiune de libertate, cu interdicția în drepturi drepturilor prevăzute de аrt. 31, pct. a, b, v) din Codul Penal al RSFSR pе un termen de 5 ani, cu confiscarea averii personale.

Potrivit sentinței, Vlașcinskii Igori a fost condamnat pentru trădare de patrie şi anume pentru că, fiind înrolat în Armata Roşie, la 22 septembrie 1941, benevol cu armele proprii, s-ar fi predat nemţilor. În august 1943 a finisat cursurile de propagandişti de 3 luni, după care a lucrat în calitate de propagandist între prizonierii de război ruşi, educându-i pe ultimii într-un spirit antisovietic.

Constatările judecătorilor CSJ: Din conținutul sentinței rezultă că Vlașcinskii Igori a fost condamnat pentru trădare de patrie fără a fi indicate careva probe ce ar fi confirmat vinovăția lui și fără participarea apărătorului, astfel, încălcându-se flagrant drepturile și libertățile omului.

Condamnatul Bernaz Serghei

Prin sentința Tribunalului Militar al Garnizoanei Voroșilovgrad din 24 mai 1945, Bernaz Serghei a fost condamnat în baza art.54-1 ”b” Cod penal al RSSU, la 10 ani privațiune de libertate, cu interdicția în drepturi drepturilor prevăzute de аrt. 29 pct. a, b, v) din Codul Penal al RSFSR pе un termen de 5 ani, cu confiscarea averii personale.

Potrivit sentinței, Bernaz Serghei a fost condamnat pentru faptul că, aflându-se pe frontul de luptă, la 18 august 1941, s-a predat inamicului. Fiind eliberat din prizonierat, în anul 1943, benevol s-a înrolat în rândurile polițiștilor în satul Crasnaia Gorca. Fiind poliţist superior, îndeplinea toate indicaţiile românilor, se ocupa cu atrocităţi în privinţa cetăţenilor sovietici.

Constatările judecătorilor CSJ: Din conținutul sentinței rezultă că Bernaz Serghei a fost condamnat pentru trădare de patrie și fără participarea apărătorului, astfel, încălcându-se flagrant drepturile și libertățile omului.

Condamnații Dudca Gheorghii și Marciuc Elizaveta

Prin sentința Tribunalului Militar al Armatei nr.07 din 14-15 noiembrie 1944 Dudca Gheorghii a fost condamnat în baza art.58-1 ”b” Cod penal al RSFSR, la pedeapsa capitală, cu confiscarea averii. Prin aceeași sentință, Marciuc Elizaveta a fost condamnată în baza art.58- 6 Cod penal al RSFSR, la 15 ani închisoare, cu executarea pedepsei în lagăr de reeducare prin muncă, cu confiscarea averii.

Potrivit sentinței, Dudca Gheorghii a fost declarat vinovat și condamnat pentru faptul că, a comis trădare de Patrie, acceptând şi efectuând activități de spionaj împotriva Armatei Roşii. Marciuc Elizaveta a fost declarată vinovată și condamnată pentru spionaj, iar fapta infracțională constatată, rezultând în faptul că în luna mai 1944, a fost racolată de serviciul secret român pentru efectuarea activității de cercetare în spatele armatei roșii, care se afla pe teritoriul României, practic fiind agent în legătură.

Prin decizia Tribunalului Militar al Frontului Ucrainean 2, din 25 noiembrie 1944, pedeapsa capitală stabilită lui Dudca Gheorghii prin sentinţa Tribunalului Militar al Armatei nr. 7 din 14-15 noiembrie 1944, a fost înlocuită cu pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 20 ani, cu interdicția în drepturile pe un termen de 5 ani, în rest sentința a rămas în vigoare.

Constatările judecătorilor CSJ: Verificând conținutul hotărârilor judecătorești contestate, se atestă că condamnații Dudca Gheorghii și Marciuc Elizaveta nu au fost asistați de un apărător, iar instanţa de judecată nu a efectuat o analiză și nu a supus aprecierii în coroborare declarațiile condamnaților și probele conținute în dosarul respectiv, întemeindu-și, astfel, hotărârea de condamnare pe presupuneri.

Condamnatul Bognibov Maxim

Prin sentința Tribunalului Militar al Armatei 57 din 17 mai 1944, Bognibov Maxim a fost condamnat în baza punctului 2 al Decretului Prezidiumului Sovietului Suprem al URSS din 19 aprilie 1943, la 20 de ani muncă silnică, cu confiscarea averii personale, cu interdicții în drepturi pe un termen de 3 ani.

Potrivit sentinței, Bognibov Maxim a fost condamnat pentru faptul că, locuind pe teritoriul temporar ocupat de trupele româno-germane, a trădat patria și benevol s-a angajat ca secretar al Primăriei. Activând în această calitate, sistematic ar fi bătut locuitorii satului pentru refuzul lor de a lucra pentru trupele româno-germane.

Constatările judecătorilor CSJ: Din conținutul sentinței rezultă că Bognibov Maxim a fost judecat pentru trădare de patrie exclusiv în baza declarațiilor acestuia, fără a fi cercetate alte probe, sau citați martori pentru audieri în ședința de judecată, fără a fi dovedit caracterul antisovietic ale acțiunilor sale, precum și fără participarea apărătorului, astfel, încălcându-se flagrant drepturile și libertățile omului.

Condamnatul Gradinar Alexei

Prin sentința Tribunalului Militar al Diviziei de Pușcași 92 Crivoi Rog din 24 iunie 1944, Gradinar Alexei a fost condamnat în baza art. 54-1 „b” din Codul penal al RSSU, la 10 ani închisoare cu executarea pedepsei în lagăr de reeducare prin muncă, cu interdicția drepturilor prevăzute de art. 31 pct. a, b, v) din Codul penal al RSFSR pe un termen de 5 ani, fără confiscarea averii.

Potrivit sentinței, Gradinar Alexei a fost condamnat pentru faptul că, a comis trădare de patrie, în următoarele circumstanțe: benevol a trecut de partea Armatei Române, ulterior fiind înrolat în rândurile armatei de ocupație.

Constatările judecătorilor CSJ: Din conținutul sentinței rezultă că Gradinar Alexei a fost judecat pentru trădare de patrie fără a fi indicate careva probe ce ar fi confirmat vinovăția lui și fără participarea apărătorului, astfel, încălcându-se flagrant drepturile și libertățile omului.

Potrivit CSJ, persoanele achitate vor fi reabilitate în ordinea stabilită de Legea nr.1225-XII din 08 decembrie 1992 privind reabilitarea victimelor represiunilor politice.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share