După ce SUA au sistat finanțarea, Comisia de evaluare a procurorilor este finanțată de UE prin organizația olandeză CILC

Comisia de evaluare a procurorilor (vetting) din Republica Moldova a confirmat, la solicitarea redacției telegraph.md, că Uniunea Europeană a preluat finanțarea și sprijinul logistic al activității sale, după ce Guvernul SUA a sistat brusc orice formă de susținere în luna ianuarie 2025.

Potrivit răspunsului oficial, transmis redacției, „la 24 ianuarie 2025, membrii internaționali ai Comisiei au fost brusc notificați de către reprezentanții partenerului de dezvoltare american și ai entităților sale de implementare cu privire la încetarea imediată și suspendarea întregului sprijin financiar și de altă natură acordat Comisiei de către Guvernul SUA”. În aceste condiții, activitatea Comisiei a fost blocată aproape complet: „Acest lucru a stopat efectiv toate activitățile Comisiei, cu excepția problemelor de urgență, care puteau fi gestionate direct de către membrii Comisiei”, se menționează în răspuns.

Finanțarea SUA a fost asigurată inițial prin Ambasada SUA la Chișinău și Consorțiul GSV (Dexis International, Zemitek și Organizația Internațională pentru Dreptul Dezvoltării – IDLO).

După intervenția Guvernului Republicii Moldova, sprijinul financiar al Comisiei a fost preluat de Uniunea Europeană. „La sfârșitul lunii februarie 2025, Guvernul Republicii Moldova și UE au convenit ca UE să preia rolul de partener de dezvoltare pentru Comisie. Noul partener-implementator este organizația olandeză Center for International Legal Cooperation (CILC), care este, de asemenea, partenerul de dezvoltare care sprijină Comisia de evaluare a judecătorilor”, au precizat responsabilii.

În prezent, Comisia colaborează cu CILC pentru a reface personalul Secretariatului și a relua în ritm normal procesul de evaluare a procurorilor. „Membrii Comisiei colaborează îndeaproape cu CILC pentru a reconstitui personalul Secretariatului, inclusiv prin angajarea de personal nou”, a precizat instituția.

Din cauza blocajului, procesul de evaluare a procurorilor anticorupție a fost întârziat. „Activitatea Comisiei și, în consecință, evaluarea procurorilor au suferit o întârziere. Cu toate acestea, în toată această perioadă, membrii Comisiei au desfășurat activități minim posibile și ne străduim să recuperăm timpul pierdut prin creșterea personalului Secretariatului”, se arată în răspuns.

Potrivit informațiilor transmise telegraph.md, Comisia urmează să evalueze în continuare „restul de 52 procurori anticorupție”, iar audierile sunt planificate până la sfârșitul lunii mai 2025. „Comisia continuă și intenționează să organizeze audieri pentru o serie de procurori anticorupție până la sfârșitul lunii mai 2025”, a precizat instituția.

Raportul integral de activitate pentru anul 2024 și trimestrul I al anului 2025 este disponibil pe site-ul oficial al Comisiei: www.vettingmd.org.

Total
0
Shares
Total
0
Share