După după 3 ani de izolare totală, China confirmă reluarea legăturilor aeriene cu Coreea de Nord

China a confirmat luni, 21 august curent, că a dat undă verde reluării curselor aeriene cu Coreea de Nord, anunțul venind în urma unei anulări neexplicate a primului zbor comercial din 2020 al companiei naţionale nord-coreene.

Coreea de Nord a fost în urmă cu trei ani prima ţară care-şi închidea frontierele în momentul în care în China vecină se înregistrau primele cazuri de îmbolnăviri cu un virus misterios ce avea să cauzeze pandemia de COVID-19.

Phenianul îşi menţine frontierele închise din ianuarie 2020, cu excepţii rare.

Un zbor al Air Koryo, aşteptat iniţial la Beijing luni, la ora locală 9.50 (4.50, ora României), a fost „anulat”, s-a anunţat pe neaşteptate la două ore de la presupusa oră a aterizării, a constatat AFP.

Mai multe publicaţii urmăreau acest zbor, care ar fi fost prima legătură comercială a Coreei de Nord cu străinătatea de peste trei ani.

Aeroportul Beijing-Capitală a declarat pentru AFP că Air Koryo nu a dat nicio explicaţie acestei anulări.

Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, a confirmat reluarea zborurilor între China şi Coreea de Nord, după ce a fost întrebat cu privire la acest subiect în timpul unei conferințe de presă.

„Partea chineză a aprobat planuri ale zborurilor companiei nord-coreene Air Koryo în legăturile Phenian-Beijing şi Beijing-Phenian”, a anunţat acesta în faţa presei, fără să precizeze când s-a dat această autorizaţie.

Tot mai multe semne că Phenianul se pregătește de reluarea legăturilor cu lumea exterioară
Birourile Air Koryo de la Beijing erau închise luni, la o vizită AFP. Un bărbat moţăia înăuntru pe o canapea. Două portrete ale foştilor lideri ai Coreei de Nord se vedeau pe un perete. Un al doilea bărbat a declarat AFP că „nu ştie” de ce zborul Air Koryo a fost anulat.

Această persoană, care nu s-a prezentat, a îndemnat la citirea Rondong Sinmun, un oficios nord-coreean, pentru informaţii „precise”.

După trei ani de izolare din cauza COVID-19, semne ale unei posibile redeschideri apropiate a frontierelor nord-coreene se multiplică. Luna trecută, oficiali ruşi şi chinezi au asistat la o defilare militară, la Phenian, primii străini care au vizitat Coreea de Nord de ani de zile.

Coreea de Nord a trimis din China, săptămâna trecută, atleţi la o competiţie de taekwondo în Kazahstan. Niciun atlet reprezentând Coreea de Nord nu a mai participat la vreo competiţie în străinătate de la începutul pandemiei.

„Există semne de redeschidere a frontierei de către Coreea de Nord”, a declarat pentru AFP de la Seul ministerul sud-coreean al Unificării. „Însă este şi mai dificil (în acest stadiu) să se stabilească dacă redeschiderea va fi completă sau treptată şi limitată”, potrivit Seulului.

Potrivit NK, un site specializat în subiecte legate de Coreea de Nord, Air Koryo urmează să efectueze două zboruri, în zilele următoare, de la Vladivostok, în Rusia, la Phenian.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share