E oficial! UE va continua să dea bani Republicii Moldova pentru proiecte sociale și de infrastructură

4 ani de la semnarea Acordului de asociere a Moldovei cu UE, uniunea europeana, integrarea in UE, pdm pavel filip 

Într-un comunicat de presă al Uniunii Europene cu referire la Republica Moldova s-a anunțat că cetățenii noștri vor beneficia în continuare de suport direct din partea UE. În text sunt enumerate programele pentru care se va aloca suport din partea Bruxelles-ului.

Asistența UE se va concentra doar pe acțiuni care aduc beneficii directe cetățenilor și sprijină agenții de schimbare, inclusiv societății civile, mass-media independente, autorităților locale responsabile de reformă și întreprinderile mici și mijlocii. În cadrul bugetelor 2017 și 2018, UE și-a recalibrat sprijinul financiar, care acum este de peste 106 milioane EUR, urmând ca programele următoare să fie puse în aplicare în următorii ani.

Primul în lista celor din UE este dezvoltarea socio-economică a regiunilor focale – Ungheni și Cahul. Programul de sprijin, în valoare de 23 de milioane de euro, va contribui la crearea locurilor de muncă și lanțuri de valori, va oferi sprijin întreprinderilor mici și mijlocii locale, actorilor locali și societății civile și va finanța dezvoltarea infrastructurilor la scară mică. Aceasta va contribui la dezvoltarea social-economică locală și va reduce decalajul dintre Chișinău și regiunile Republicii Moldova.

Totodată, UE va continua, de asemenea, să sprijine soluționarea pașnică a conflictului transnistrean. Peste 10 milioane de euro ale fondurilor UE vor contribui la creșterea încrederii între Chișinău și Tiraspol prin inițiative comune care implică autoritățile locale, organizațiile societății civile și alte părți interesate de pe ambele maluri ale fluviului.

În același timp,  UE va investi, de asemenea, 40 de milioane de euro în infrastructură, cu interconectarea electrică dintre România și Moldova, care va face legătura între UE și Republica Moldova și va duce la energie electrică mai stabilă și mai ieftină pentru cetățeni.

Nu în ultimul rând, UE va promova, de asemenea, schimbul internațional de studenți prin programul Erasmus + și va finanța mai multe oportunități de mobilitate pentru cercetătorii moldoveni, cu scopul de a continua excelența științifică în Republica Moldova și de a crește competitivitatea acestora în programele UE, cum ar fi Orizont 2020.

Pentru mai multe informații despre impactul proiectelor finanțate de UE în Republica Moldova, accesați: http://www.eu4moldova.md/

Total
0
Shares
 
Total
0
Share