E.Vareikis, raportorul pentru Moldova al APCE despre alegerile din Chișinău: “De ceea ce s-a întâmplat nu e fericit nici Năstase și nici PDM”

apce moldova, schimbarea sistem electoral, sistem mixt molodva, asistenta macrofinanciara moldova, nastase si plahotniuc, politicieni pro-vest, politicieni proeuropeni moldova, eurodeputati desrpe alegeri moldova, valirarea mandatului nastase

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă raportorul pentru Republica Moldova al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Egidijus Vareikis a vorbit despre situația politică a Republicii Moldova, referindu-se în special la invalidarea alegerilor din 3 iunie. Vareikis a spus că decizia instanței deși este dificil dar trebuie de acceptat.

Egidijus Vareikis a spus că în Moldova nu există nici un regim, situația este una complicată din cauza faptului că guvernul este unul pro-vest, iar președintele se orientează spre est. Chiar dacă Năstase nu este un politician pro-rus, acesta critică guvernul pro-european, un politician pro-european este critic al unui alt politician pro-european, lucru care în opinia raportorului pentru Republica Moldova la APCE creează o situație dificilă în Republica Moldova.

“Eu ce văd astăzi este că nici o parte nu este fericită de situația creată. Nici dl Năstase, nici concurentul său, nici PD, nimeni. Deciziile justiției, ale Comisiei Electorale Centrale, care se presupune că sunt independente, trebuie să fie acceptate. Uitându-ne la acest întreg tablou înțelegem de ce țara se află sub procedura de monitorizare aici, la APCE. Instituțiile Europene pot avea opiniile lor. Eu, ca raportor, nu pot judeca în alb și negru. Am nevoie de mai multe informații și de o imagine de ansamblu.” a declarat Vareikis pentru Europa Liberă.

La întrebarea jurnalistei de la Europa Liberă cu privire la neacordarea asistenței macrofinanciare de către Uniunea Europeană din cauza schimbării sistemului electoral, raportorul APCE a spus: „Aș începe prin a spune că este decizia suverană a oricărei țări ce sistem electoral alege și aplică.” Totuși, Vareikis admite că dacă alegerile parlamentare vor derula prost, este un semnal negativ pentru Republica Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share