Echipa lui Ilan Șor: ”Guvenul continuă să dezinformeze despre situația din energetică”

La ultima ședință a Parlamentului de vineri am încercat să aflăm mai multe detalii despre situația din domeniul energetic din țară, în special din domeniul gazelor naturale și când oamenii din țară vor achita un preț adecvat și realist pentru acesta.

Cu regret, trebuie să constatăm că Parlicov, ministru al Energiei care a participat la ședința Parlamentului, nu a reușit să răspundă la întrebările deputaților. Mai mult decât atât, a intrat în polemici politice și declarații sterpe care nu-l reprezintă pe o persoană care pretinde a fi expert în domeniul respectiv.

În acest sens, s-a subînțeles implicarea activă și blocarea procesului de liberalizare a pieței gazelor naturale din partea tuturor factorilor de decizie din Guvern, instituțiilor reglementatoare din domeniul energetic și al concurenței, organelor fiscale, dar și a monopolistilor de pe piața Vestmoldtransgas, compania subsidiară a Companiei Transgaz din România, care începând cu anul 2023 a preluat în gestiune toate rețelele de transport din Republica Moldova și Compania Moldovagaz care deține monopolul natural asupra rețelelor de distribuție a gazului natural pe teritoriul țării.

În pofida faptului că pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie s-au depus toate eforturile pentru contractarea, achitarea și livrarea gazelor naturale în rețeaua europeană de gaze naturale pentru a fi livrată în sistemul național imediat după primirea tuturor autorizațiilor și actelor permisive necesare, astfel creându-se toate premisele pentru realizarea unui obiectiv social promis de Domnul Sor cetățenilor din Republica Moldova, în special din UTA Găgăuzia, Taraclia, Orhei, Bălți dar nu numai, datorită eforturilor sistematice și continue ale factorilor de decizie menționați, livrarea gazelor naturale a fost blocată și sistată.

Astfel, după un șir de controale și verificări ANRE a decis la 29 decembrie sistarea licenței de furnizare a gazelor naturale pentru Compania Nord Gaz Furnizare, contractată de Compania ZEN Solar din Turcia, care, pornind de la situația dificilă din Republica Moldova, s-a angajat într-un proiect social pentru consumatorii vulnerabili și s-a determinat să livreze gaze naturale pentru aceștia la prețuri de 10 lei pentru un metru cub. Drept motive pentru sistarea licenței de furnizare fiind unele neesențiale și ridicole care nu au nicio legătură cu calitatea serviciilor prestate și anume: existența unui dezechilibru în sistemul de gaze naturale de 19 m3 și lipsa înregistrării în registrul ANRE al operatorilor pieței ango. Este de notat că gazul a fost procurat pe piața europeană ango, fiind alocate în acest sens peste 4 milioane de euro.

Cel mai paradoxal este că unii furnizori de pe piața internă a gazelor naturale au înregistrat dezechilibre de sute de mii de m3 și nu au fost sensibilizați nici de reglementator și nici de Vestmoldtransgaz. Acesta arătând caracterul selectiv și direcționat al măsurilor întreprinse.

Compania Nordgaz Furnizare are peste 8 mii cereri din partea consumatorilor casnici de pe întreg teritoriul țării dornici să-și schimbe furnizorul de gaze naturale care în ultimii 2 ani nu a găsit alte soluții decât să-și majoreze tarifele de la 4,6 lei la 30 lei în anul 2022 și la 18 lei pentru fiecare m3 în prezent. Cu toate acestea, autoritățile fac tot posibilul ca această companie să nu-și realizeze misiunea sa contractuală de furnizare a gazelor naturale la prețuri echitabile și competitive cetățenilor din țară. Ceva mai recent, Compania NordGaz Furnizare a fost introdusă în lista neagră a SIS-ului, fără vreun motiv sau probe elocvente. În plus, în pofida suspendării licenței de activitate în domeniu ANRE, Consiliul Concurenței, organele fiscale etc. și-au planificat controale tematice în săptămânile care urmează.

Cele menționate reprezintă doar o parte din problemele cu care se confruntă o simplă companie din țara noastră care se luptă cu birocrația, presiunile și monopolurile din domeniu. În pofida tuturor acestor probleme, echipa lui Ilan Sor continuă să fie determinată și să-și realizeze promisiunile sale față de cetățeni, indiferent de costul și eforturile care se vor solicita. Este regretabil doar faptul că datorită implicării personale a Domnului Parlicov, livrarea gazelor naturale în acest sezon de încălzire a fost compromisă și oamenii au continuat să achite facturile exagerate și necinstite atât pentru gazele naturale, cât și pentru energia electrică. Doar reiterăm că conform unor estimări ale experților din regiune, prețurile și tarifele aplicate în Republica Moldova pentru resursele energetice sunt cu aproape de 4 ori mai mari decât prețurile medii din țările Europei centrale și din Sud-est, inclusiv România și Ucraina.

În final, reiterăm angajamentul nostru politic de a distruge acest monopol al furnizării gazelor naturale și de a oferi o sursă sigură și stabilă de furnizare a gazelor naturale la prețuri corecte și social orientate către necesitățile oamenilor din țară. Acestea trebuie să fie comensurabile cu puterea de cumpărare și plata a oamenilor de afaceri.

Echipa lui Ilan Șor, comunicat de presă

Total
0
Shares
Total
0
Share