Echipa Ministerului Justiției, la discuții cu delegația FMI

Echipa Ministerului Justiției a avut o ședintă de lucru cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI), care se află în vizită de documentare în Republica Moldova.

În cadrul ședinței au fost trecute în revistă inițiativele Ministerului Justiției privind reformarea sistemului de justiție și lupta împotriva corupției, inclusiv cele care derivă din Memorandumul dintre Guvern și FMI. Ministra Justiției a vorbit despre stadiul implementării Planului de acțiuni convenit anterior, dar și eforturile depuse de autorități în vederea stabilirii clare a competențelor Procuraturii Anticorupție (PA) și fortificarea acesteia.

„Fortificarea Procuraturii Anticorupție este obiectivul principal pe care ne concentrăm eforturile în prezent. A fost identificat un sediu, care va fi supus unei expertize tehnice. Între timp, urmează să fie adoptat, în lectura a doua, un proiect de lege care prevede detașarea ofițerilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Informații și Securitate pe o anumită perioadă de timp, atribuție care îi revine procurorului general. Între timp, în cadrul Platformei anticorupție, din care fac parte și experți din România, urmează să fie efectuată o analiză funcțională cu privire la modul de capacitare a PA și alte aspecte relevante, de care se va ține cont la următoarea etapă”, a subliniat ministra Justiției.

La rândul lor, experții FMI au remarcat progresele înregistrate de autorități privind Planul de acțiuni de capacitare a PA și au venit cu unele recomandări pe aspecte de legislație care au fost supuse dezbaterilor.

Vizita misiunii FMI are loc în contextul evaluării pentru un nou program de finanțare, iar una dintre condiții ține de avansarea pe segmentul fortificării instituțiilor în combaterea corupției.

Total
0
Shares
Total
0
Share