Economia moldovenească a înregistrat, în primul trimestru, o creștere de 3,7 la sută

industria republicii moldova, crestere economică moldova, industria moldoveneasca

Economia Republicii Moldova a înregistrat o creștere în termeni reali de 3,7 la sută, în primul trimestru al acestui an, față de 3,1 la sută în perioada similară a anului precedent. Statisticile confirmă estimările analiștilor și ale autorităților, care se așteaptă la un avans de 3-4 la sută în acest an, informează MOLDPRES.

Biroul Naţional de Statistică (BNS) a anunţat astăzi rezultatele pentru ianuarie-martie ale acestui an care indică o creștere pe serie brută până la 37,6 miliarde de lei a Produsului Intern Brut (PIB). Este al nouălea trimestru consecutiv în care economia este în creștere, după declinul din anul 2015.

Potrivit BNS, cea mai mare contribuţie la creșterea economică a avut-o comerțul cu ridicata și amănuntul, informațiile și comunicațiile, industria extractivă și cea prelucrătoare, precum și tranzacțiile imobiliare și construcțiile. Valoarea adăugată brută pe economie a depășit nivelul anului precedent cu 3,6 la sută și a contribuit la formarea și creșterea PIB cu 85,7 la sută și, respectiv, 3,1 la sută.

O contribuție negativă la creșterea PIB au avut-o administraţia publică şi apărarea; asigurările sociale obligatorii; învăţământul; sănătatea şi asistenţă socială, mai constată statisticienii.

Volumul impozitelor pe produse s-a diminuat cu 2,1 la sută în raport cu perioada similară a anului anterior.

Din punct de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat majorării cu 4,0 la sută a consumului final al gospodăriilor populaţiei, care au avut o pondere la formarea Produsului Intern Brut de 90,9 la sută. Volumul formării brute de capital fix s-a situat peste nivelul perioadei respective a anului precedent cu 0,9 la sută. O contribuție negativă la creșterea PIB a avut-o exportul net (-2,3 la sută), consecință a contribuției mult mai accentuate la formarea Produsului Intern Brut a importurilor de bunuri și servicii (64,0 la sută), față de cea a exporturilor de bunuri și servicii (36,9 la sută).

Ministerul Economiei prognozează o creștere economică de 3,8 la sută în 2018, iar Fondul Monetar Internațional de 3,5 la sută. Recent Banca Mondială (BM) menționa că economia moldovenească va crește cu 3,8 la sută, în anul 2018, fiind alimentată de consumul privat, pe fondul creșterii reale a salariilor și redresării remiterilor. Potrivit BM, creșterea reală a transferurilor publice și redresarea anunțată a cheltuielilor de capital, cu accentul pe sectorul rutier vor sprijini avansul economic, „în special în anul electoral 2018”. Experții BM consideră că odată cu asanarea sectorului financiar, îmbunătățirea condițiilor de creditare, „vom avea o influență din ce în ce mai însemnată și pozitivă din partea investițiilor private”.

Experții Centrului Analitic Independent ”Expert-Grup” apreciază în ultimul număr al publicației trimestriale „Realitatea economică”, prezentată astăzi, că chiar dacă majoritatea sectoarelor economiei naționale „au înregistrat ușoare dinamizări în primul trimestru al anului 2018, dinamică susținută și de implicarea mai activă a statului prin majorarea investițiile publice, aprecierea leului moldovenesc, limitează perspectivele de creștere ale economiei, prin scăderea puterii de cumpărare a remiterilor și scumpirii exporturilor”.

Total
0
Shares
Total
0
Share