Economie. Cum va fi anul agricol 2018 în Republica Moldova

agricultura moldova, subventii pentru agricultura, guvernul filip

Seceta a afectat deja o mare parte din culturile agricole și are şi va avea un impact negativ asupra recoltei din acest an, transmite mold-street.com. Datele Serviciului Hidrometeo arată că în luna aprilie 2018, temperatura medie a aerului a constituit în teritoriu +14-15,5ºС, fiind cu 4,2-5,8ºС mai ridicată faţă de normă, ceea ce se înregistrează pentru prima dată din toată perioada de observaţii instrumentale.

În luna mai din cauza deficitului de precipitaţii, pe cea mai mare parte a teritoriului ţării condiţiile pentru creşterea şi dezvoltarea culturilor agricole au fost mai puţin favorabile. Dezvoltarea culturilor agricole este cu două săptămâni mai devreme de termenii obişnuiţi.

Astfel deja se prognozează o recoltă mai mică cu 10-20% la grâu de toamnă, în comparaţie cu cea din anul 2017, dar aceasta va fi aproape de media din ultimii 10 ani. La fel se poate întâmpla şi cu alte culturi agricole, iar dacă seceta se menţine, există riscul compromiterii unei mari părţi din recolta din acest an.

În condiţiile în care de recolta bogată depinde o mare parte din economia ţării, apoi efectele se vor vedea în rezultatele economice mai proaste şi în preţuri mai mari la produsele alimentare.

În acelaşi timp, specialiştii susţin că seceta a devenit pentru Republica Moldova un fenomen obișnuit și nu mai poate fi tratat ca unul cu totul excepţional. Astfel seceta loveşte cu o periodicitate de o dată la 2-4 ani. Astfel seceta a pus stăpânire pe ţara noastră şi în anii 2011-2012 şi în anii 2015-2016.

Proiecțiile climaterice pe termen mediu și lung arată că Republica Moldova, va fi periodic afectată de valuri de căldură extreme cu precipitații limitate. Astfel, acest fenomen nu va putea fi evitat, în schimb putem diminua efectele acestuia prin adaptarea practicilor agricole, tehnologiilor și cadrului de politici agricole și de mediu la realitățile climaterice viitoare, se arăta într-o analiză din 2012 a Centrului Expert-Grup.

“Schimbările climaterice din ultimii ani cer imperativ revizuirea politicilor. În particular, este necesară reorientarea politicilor într-o nouă direcție și anume, cea de promovare a practicilor de agricultură conservativă și irigare. În același timp, se recunoaște necesitatea existenței unui Plan de Acțiuni de răspuns imediat, pe termen mediu și lung la secetă și implementarea efectivă a cadrului legal existent.

Totodată experţii susţineau că măsurile de gestionare a secetei nu trebuie să contravină bunelor practici de mediu, în special când este vorba de irigare. Cercetările au demonstrat că irigarea incorectă pe termen lung duce la scoaterea din circuit a solurilor și aprofundarea crizei în rețeaua hidrologică a țării. În același timp, astăzi nu se cunoaște exact care este cantitatea și calitatea apei disponibile pentru irigare, cât și starea și calitatea solurilor.

Odată cu schimbarea condițiilor climaterice agricultorii trebuie să opteze pentru cultivarea plantelor cu valoare adăugată înaltă și să adopte practici de prelucrare a solului cu intervenție minimală, se mai arată în studiu.

Total
0
Shares
Total
0
Share