EDITORIAL // Candidatul nr.18 pe lista PAS: Delapidări și prejudicii de sute de mii de lei a Valentinei Manic

Apar tot mai multe episoade negre din trecutul Valentinei Manic, nr.18 pe lista PAS la Parlamentarele din 11 iulie. Potrivit unor acte, care au apărut abia acum în spațiul public, Manic, în perioada în care deținea funcția de șef al Direcției Finanțe a Consiliului raional Hâncești, ar fi facilitat delapidarea banilor publici și a adus prejudicii de sute de mii de lei bugetului raionului Hîncești.

Astfel, potrivit concluziilor unui control asupra activității Valentinei Manic, emis la sfârșitul anului 2014, aceasta a dispus achitarea unei sume mai mari de cât era specificat în contractul de construcție a conductei de gaz Gura Galbenă – Hîncești. Astfel, dacă potrivit contractului era prevăzută suma de 10 230 761 de lei, au fost transferați, de fapt, cu aproape 200 de mii de lei mai mult. De asemenea, Manic este acuzată că ar fi dispus achitarea unei sume de aproape 170 de mii de lei companiei care construia gazoductul pentru efectuarea unor lucrări pe care, conform contractului, trebuia să le suporte însăși compania. Potrivit raportului, Manic ar fi dispus transferarea nejustificată în conturile SA „Promtehgaz” a 347 960 de lei, sumă care este considerată, potrivit raportului, prejudiciu adus bugetului raional. Atunci, mai mulți consilierii raionali au cerut concedierea Valentinei Manic, însă aceasta ar fi scăpat în mod miraculos de toate acuzațiile.

Iar derapajele legale ale Valentinei Manic nu s-ar fi oprit aici. Tot în perioada când deține funcția de șef al Direcției Finanțe a Consiliului raional Hîncești, Manic ar fi facilitata delapidarea finanțelor publice de către contabilul-șef Anastasia Juc. Și asta pentru că, după un control dispus de președintele raionului Hîncești, Lidia Lupu, cu privire la depistarea încălcărilor utilizărilor banilor bugetari contrar destinației, direcția condusă de Manic nu a depistat nicio încălcare. Abia după un control repetat al Departamentului Control Financiar și Revizie al Ministerului Finanțelor a depistat grave încălcări în gestionarea banilor publici, fiind intentat și un dosar penal pe acest caz.

manic-act by euscatel

Amintiesc că, la sfârșitul lunii mai 2021, în presă a apărut informația că Manic, tot în perioada când activa la conducea Direcția Finanțe a raionului Hîncești, ar fi încercat să modifice ilegal informațiile din proiectul bugetului raional. Potrivit unui denunț al secretarului-interimar al Consiliului raional, Igor Botnaru, Manic ar fi insistat să modifice în mod fraudulos datele din anexa nr.2 a proiectului bugetului, în condițiile în care documentul fusese deja aprobat de consilieri. Tentativa de a falsifica actele publice ar fi avut loc pe data de 26 martie 2015. Valentina Manic este numărul 18 în lista Partidului Acțiune și Solidaritate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Total
0
Shares
Total
0
Share