EDITORIAL: Ce este un Life Hacker?

Ce este un Life Hacker?

Lifehacker este cel mai popular blog de dezvoltare personala, aflandu-se in top 10 al celor mai accesate bloguri pe plan international. Te-ai intrebat vreodata ce este un “life hacker”? De unde a aparut acesta si mai ales incotro se indreapta?

Termenul de “life hack” a fost inventat de catre jurnalistul Danny O’Brien. Acesta a tinut o prezentare in 2004, la conferinta tehnologica O’Reilly, despre felul in care “hackerii”, programatorii software din Silicon Valley, isi automatizau procedurile de lucru.

Apoi Merlin Mann, fondatorul blogului 43 Folders, a “umanizat” termenul, folosindu-l in contextul strategiilor si tacticilor de productivitate pe care oricine le poate aplica in workflow-ul sau.

Cand am aflat datele astea, mi-am zis “doar atat?” Esti un Life Hacker doar daca scoti mai multa productivitate din tine pe parcursul unei zile? Vorba lui Stallone, “You’re better than that!”

Propun un al 3-lea mod de interpretare. Sa fii un Life Hacker nu tine neaparat de programare, de software, de productivitate, ci tine de “iluminare”. E atunci cand treci printr-un proces similar al celui prin care trece Neo in The Matrix. E cand iti pui un mare semn de intrebare asupra tuturor lucrurilor din viata ta pe care le iei de bune. Cand incepi sa-ti remodelezi fiecare aspect al vietii tale intr-un mod in care sa-ti serveasca cel mai bine.

La sfarsitul filmului “A Dangerous Method”, Jung afirma un lucru pe care-l consider ca fiind esenta acestui proces: Trebuie sa pasim in teritorii necartografiate. Trebuie sa ne intoarcem la radacinile oricaror lucruri pe care le credem. Vreau sa gasesc o modalitate sa ajut pacientul sa se reinventeze. Sa-l trimit intr-o calatorie la capatul careia il asteapta persoana care trebuia sa fie dintotdeauna.

Insa, pentru un Life Hacker, psihologia nu e de ajuns, la fel cum nici tehnologia nu e de ajuns. Filozofia, stiinta, spiritualitatea… Gresesti daca le privesti ca pe niste domenii care trebuiesc tratate separat, sau mai rau, care nu sunt de tine. Toate sunt aspecte ale aceleiasi monede, denumita generic “Viata”, si pe care trebuie sa le integram pentru a deveni tot ce am putea fi.

De aceea, indemnul meu e sa nu ne limitam si sa nu ne lasam limitati de “hartile” deja existente, de ceea ce credem ca stim, de ceea ce credem ca suntem, de ce am fost, de ce sunt altii si de ce vor altii sa fim.

Total
0
Shares
Total
0
Share