Alte știri

EDITORIAL // Ce înseamnă ajutorul internațional promis de Maia Sandu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Maia Sandu a făcut primele ei întâlniri în calitate de președinte nou ales nu cu oameni, ori cu entități din Moldova. Logica colaborării între cele trei puteri în stat o chemau să se întâlnească mai întâi cu șeful Guvernului, ori cu președintele parlamentului, chiar dacă mai este afectată de emoții electorale și indigestii ideologice.

Pe rol constituțional de arbitru, era firesc să discute perspectiva politică a țării cu liderii fracțiunilor parlamentare, chiar dacă, dintr-o pornire necontrolată, i-a șters din lista întrevederilor pe Corneliu Furculiță (PSRM) și Marina Tauber („Șor”). La urma urmei, putea să se mai întâlnească o dată cu Renato Usatâi.
Trufașa Maia Sandu s-a întâlnit, însă, cu acei, de care depinde propria ei cariera politică și cărora trebuie să le aducă de rând cu recunoștința rapoarte detaliate. Primul schimb de păreri în calitate de șef de stat Maia Sandu l-a avut cu șeful Delegației UE Peter Michalko și cu ambasadorul SUA Dereck J. Hogan. Tocmai în sfera de activitate a acestor actori geopolitici de calibru, dacă suntem pragmatici până în măduva oaselor, ar sta interesele țării noastre, astfel că primele gesturi politice ale Maiei Sandu par justificate. Numai că despre ce s-a vorbit la aceste întâlniri știu doar… “felinarele” din cunoscutul șlagăr.

Anume conceptele aprobate în comisiile și departamentele de peste graniță va determina scenariul de comportament al liderului de ieri al opoziției. Cuvântul cheie al acestui comportament este „gâlceava”. Primul semnal de atac l-a dat deputatul PAS Sergiu Litvinenco, care a cerut imediat după alegeri pe ton ultimativ și voit bădăranesc bodyguarzi pentru Maia Sandu. De mâine-poimâine Maia Sandu va urca în Palatul prezidențial și în stilul ei de macaragiu și șef de șantier, cunoscut din scurta ei viață de premier, va încerca să dicteze ordinea construcției statale. Proiectele și directivele inginerești vor veni prin poșta diplomatică.

Ofensiva cea mare se așteaptă pe direcția dizolvării parlamentului. Întâi se va aplica tactica de înduioșare a fracțiunilor parlamentare ”cu iaurt, cu gugoșele”, pusă pe seama ambasadelor occidentale. Tactică, ce a dat deja roade, după cum s-a demonstrat în cazul fracțiunii PD, care a fugit de la guvernare ca o cocotă cu banii în sutien, înainte de a-și face treaba. Dacă nu merge cu binișorul, mai spre primăvară, când dă liliacul în floare, va intra pe rol aventurierul Renato cu show-uri de stradă, bineînțeles, dacă socialiștii nu vor avea curajul să-l extrădeze justiției rusești.

Președintele Maia Sandu este gata să-și dea toată priceperea și să comuteze forța de organizare a dreptei, pentru ca Moldova să rămână în continuare zonă gry, cordonul sanitar menit să protejeze confortul și pacea bürgerului european. Experiența României ne arată , ce reprezintă, de fapt, cea mai răsunătoare promisiune a Maiei Sandu de „finanțare internațională pentru economie”. Tradusă pe înțelesul moldovenilor finanțarea din exterior a însemnat pentru români dezafectarea întregii industrii autohtone, punerea pe butuci a agriculturii, tăierea viilor, uciderea clasei mijlocii, precum și a businessului mic.

Probleme pentru Platon, Plahotniuc și Usatîi: Deputații vor examina crearea unei Comisii “Laundromat”

loading...

Comments are closed.