EDITORIAL // Cum presa de la Chișinău a preluat o știre falsă despre sponsorizarea campaniei lui Dodon de către ruși

După ce grupurile de interese financiare din Germania și opoziția Bundestagului au rămas fără susținerea Statelor Unite în stoparea proiectului economic – gazoductul Nord Stream 2, dar și pentru a influența alegerile din Germania care vor avea loc în septembrie, au trecut la fabricarea informației precum că Federația Rusă se va implica în alegerile ce vor urma.

Lupta geopolitică, sau mai degrabă geoeconomică, a afectat mai multe țări ca Ucraina, Polonia, România, Estonia, Croația, Lituania etc. inclusiv și Republica Moldova. În ultima informație apărută în acest context, care cu greu putem presupune că corespunde realității, a fost vizată și Republica Moldova.

Este vorba de pseudo-implicarea Federației Ruse în campania electorală din R. Moldova, asemeni implicării ei în alegerile din Germania.

Problema e că astfel de informații ar trebui să fie coordonate măcar cu specialiști în politologie. Pseudo-scenariul apărut pe Bild nu seamănă deloc cu o strategie electorală – este lipsită de analize, cercetări, SWOT-uri etc. De fapt, este vorba de un scenariu televizat, care nici nu a fost dus până la capăt.

Mai mult, acțiunile descrise în pretinsul plan sunt atât de hazlii că pot reprezenta scenariul de film comedie. Faptul că reprezintă un FAKE e ușor de verificat prin acțiunile care s-au petrecut în campania electorală prezidențială din toamnă. Și în acea campanie electorală, nimic din ce este descris în acest scenariu nu a avut loc. Un astfel de FAKE mai mult discreditează autorul, decât pe cel pe care vor să-l lovească.

Astfel informația este direcționată către cetățenii simpli, care nu cunosc cum arată o strategie electorală corectă, mai ales dacă vorbim de așa forte precum Federația Rusă sau Statele Unite ale Americii. Mai mult ca atât, „scenariul” este lipsit de logică, iar acest atac Fake News mai degrabă țintește spre a speria societatea Germaniei de implicarea Rusiei în alegerile ce vor urma în Germania și de a învinui guvernarea actuală din Bundestag de coloborarea cu Federația Rusă. Din pacate, în această bătălie geoeconomică de circa 50 trilioane de euro a fost afectată și Republica Moldova.

Dar mai trist este că opoziția Bundestagului, în loc să arate un exemplu de campanie curată și democratică, s-au coborât la un nivel josnic și primitiv. Cred că pentru a stopa un proiect economic în valoare de 50 trilioane de euro este nevoie de o altă strategie, iar Fake News-urile nu vor înlocui conducerea Bundestagului de la guvernare, dar pot afecta țări precum R.Moldova, Ucraina sau România.

Autor: Ian Lisnevschi

Total
0
Shares
 
Total
0
Share