Alte știri

Editorial: Daca oamenii au trăit timp de mii de ani în grupuri poligame, cand am adoptat monogamia ca principal mod de organizare sociala?

Pinterest LinkedIn Tumblr

POLIGAMÍE – Formă de căsătorie în care un bărbat (o femeie) are, în același timp, mai multe soții (soți).

MONOGAMÍE – Formă de căsătorie în care unui bărbat sau unei femei i se interzice să aibă, în același timp, mai multe soții, respectiv mai mulți soți. 

Daca oamenii au trait timp de mii de ani in grupuri poligame, cand am adoptat monogamia ca principal mod de organizare sociala?

Monogamia a aparut “tarziu” in evolutia noastra. Ea este produsul schimbarilor culturale produse de trecerea de la societatile de tip vanator-culegator la cele bazate pe agricultura (acum 10.000 ani). Inainte de aceasta epoca, oamenii traiau fericiti cu femeia aproapelui si nu se supara nimeni, nici macar aproapele.

Odata cu asezarea in comunitati si perfectionarea agriculturii, hrana putea fi stocata pe termen mai lung. Aparitia proprietatii private si dezvoltarea capacitatii de a stoca resurse au facut ca paternitatea sa devina un element esential al societii umane.

Pe masura ce agricultura a fost adoptata ca mijloc de trai, pamantul a inceput sa fie detinut pe viata si mostenit de generatiile urmatoare. Astfel, odata ce proprietatea privata a inlocuit proprietatea comuna, investitia parentala a unui mascul intr-un copil a crescut/importanta paternitatii a crescut. Barbatii doreau sa stie cu sigurata ca resursele lor vor ajunge la progeniturile proprii, si nu ale altcuiva, asa ca au impus un sistem nou, care sa asigure acest lucru.

Iar femeia… rolul pe care aceasta il juca in societate s-a schimbat: daca in societatile de tip vanator-culegator ea juca un rol central, fiind considerata egala, in societatile bazate pe agricultura femeia a devenit o alta posesiune a barbatului, alaturi de ogor si de animalele din gospodarie.

autor: Olga Ressov 

loading...

Comments are closed.