EDITORIAL // Discursul Maiei Sandu: patriotism ieftin și falsuri la preț înalt

Euforia majorității

Ce ne tot inspiră ostentativ și fără discernământ membrii și deputații PAS? Că sunt deosebiți, că sunt aleși, că le-a pus Cel de sus mâna pe cap, cum se spune la biserică, ori cum se zice puțin altfel în stradă, că ar fi cu două rânduri de… Repetată zi de zi, această convingere exagerată deranjează un om normal, dar anume ea a stat din nou la baza discursului de ieri a șefei noastre de stat la tribuna Parlamentului. Vedetismul se va scutura foarte curând, ciocnindu-se de realitățile noastre dure, ca o floare de înghețul timpuriu…

Calitatea de buni legislatori și cetățeni inimoși urmează a fi încă demonstrată, iar activitatea de până acum a Maiei Sandu și echipei dovedește că membrii PAS sunt persoane cu un dezvoltat simț partinic, pline de păcate (unele dintre ele acuzate și chiar condamnate pentru corupție), ca orice reprezentat ai speciei umane. Convingerea că sunt buni, vine, se pare, de la faptul că sunt mulți, că dețin puterea. Comportament psihologic semnificativ. Pare-se că menirea discursului de la deschiderea sesiunii noului Parlament a avut ca prim obiectiv anume menținerea euforiei de biruitor și cultivarea acestei false superiorități.

Discursul Maiei Sandu este unul de factură electorală, bazat nu pe soluții, ci pe doleanțe și promisiuni, care au scopul să justifice pronosticul unei perspective pozitive de dezvoltare a societății moldovenești. Mai rău e, însă, că previziunile au la bază aproximații și falsuri pe care le vom enumera jos.

Falsul nr.1. Filtrul integrității

Maia Sandu ne asigură că toți angajații de stat, judecătorii și procurorii vor trece un test al integrității și în consecință toți cei proaspăt angajați vor fi onești, imaculați ca prostirea ritualică înainte de prima noapte conjugală. Dar cine vor fi apostolii dreptății, jurații care va pune pecetea neprihănirii? Vă aduceți aminte de misteriosul filtru PAS? Ce ori cine s-a dovedit a fi acesta până la urmă? A rezultat că e alcătuit doar din doi lideri. Unul, ori una care ne-a speriat copii, că iată-iată moare, fiind otrăvită cu mercur. Al doilea, cu conturi grase peste hotare, acuzat de găinării la Ministerul învățământului și în sectorul ONG-ist. Ca să pară verosimil, acest filtru partinic trebuia descântat ieri cu gura președintei: “Oamenii cer dreptate. Oamenii vor stat de drept. Vom face ceea ce ne cer oamenii”. Mai încape îndoială?

Falsul nr.2. Metamorfoza morală a aleșilor și funcționarilor de stat

Totuși, filtrul integrității pare insuficient pentru reușita noii puteri. În scurt timp angajații administrației de stat și locale trebuie să se revanșeze moral. “Țara noastră are nevoie de o transformare politică și administrativă, dar mai ales de o transformare profundă morală”. La anii care-i duce în cârcă, nu avem dreptul s-o învinuim, cred, pe doamna președinte de naivitate. Atunci ce e la mijloc?

Ea, nimeni alta decât ea (!) și am fost martori cu toții, a citit ieri de pe foaie, fără a clipi: „Putem reuși în acest efort numai dacă vom consfinți valori corecte în viața publică și administrativă a țării noastre”. Deci, trebuie să presupunem, că PAS are o nouă religie și primul ritual (sperăm că show-ul va fi în PMAN, pentru că așa se menționează în discurs -“în viața publică”) va fi ceremonia de consfințire a valorilor corecte. Deși un ritual nu schimbă omul, cu atât mai mult din punct de vedere moral (schimbă doar, ori consolidează atitudinea față de divinitate), să vedem poate de data asta merge, totuși. Poate după ritualul PAS primarii și miniștrii, chiar dacă vor sustrage bunuri de la stat, le vor împărți, în maniera lui Cotovschi, între cei săraci.

Falsul nr. 3. Majorarea pensiilor

Să zicem, că din cei peste 400 de mii de pensionari, care vor beneficia de sporirea pensiei până la 2000 lei, adică până la 94,42 euro, jumătate au pensia până la mia de lei, iar jumătate pese mie. La va schimba viața un surplus de 25-50 euro? Și cât va trage adaosul pe fundalul ridicării prețurilor la produsele de primă necesitate, care-și mențin dinamica creșeterii de la instaurarea noului președinte și demisia guvernului funcțional. Bătrânii și bătrânele noastre, spre deosebire de semenii lor din Italia nu umblă cu pamperși, stau copăcel și mor cu sapa în mână. Ei supraviețuiesc nu datorită grijii statului, ci celor câteva orătănii de pe lângă casă și “sotelor” de porumb, ori hectarului dat în arendă. Banii puși la colțun pentru înmormântare îi au de la copiii emigrați. Falsul majorării pensiei vine, însă, în primul rând, de la neputința raportoarei de a numi o sursă sigură de acoperire a sporului. E vorba de împrumuturi de stat interne ori externe? Sunt de acord bâtrânii să punem din nou pe umerii nepoților returnarea dobânzii?

Falsul nr. 4. Eroii imaginației noastre copilărești sar în realitate

Fiecare am scris în viața noastră cel puțin o compunere/un eseu cu subiect de felul, cum aș schimba eu viața oamenilor, dacă aș fi Dumnezeu. Fie că am scris în imaginația noastră, fie că am așternut pe hârtie la orele de literatură, aceste gânduri au rămas pentru totdeauna în amintirile noastre din copilărie, sau în memoria profesionistă a dascălului, provocând prin inocența lor zâmbete ori sentimente adânci de jenă. Maia Sandu a hotărât să capitalizeze acest soi amintiri în directive politice: “Fiecare demnitar sau funcționar public trebuie să aibă un răspuns clar la sfârșitul fiecărei zile: ce am făcut eu azi pentru oameni?” În Europa, spre care parcă tindem, problemele astea de caracter sacramental fatalist se rezolvă, de regulă, mai simplu. Se angajează un specialist bun, care la sfârșitul zilei nu-și pune întrebări penibile, ci știe că cele 7 ore de program, lucrate profesionist, sunt plătite pe potrivă, conform contractului.

Falsul nr. 5. Modelul economic eficient, dar neinventat încă

În orice manual „Economics” poți găsi fundamentări ale unui oarecare model economic eficient. Teoretic. Responsabilul de acest compartiment din discursul Maiei Sandu a copiat din manual următorul raționament: “Viitorul Guvern trebuie să construiască noul model de creștere economică pentru Moldova, bazat pe crearea locurilor de muncă, diversificarea economiei, incluziunea și dezvoltarea durabilă, precum și pe o politică fiscală mai echitabilă”. Și a mai pus în gura Maiei câteva lucruri din același capitol, care au darul să gâdile plăcut urechea la sonorizare. Noi ce facem cu economia noastră? Ne ținem în continuare de arul “de cel mai bun ceornoziom”, ori decolăm de pe pista deschisă de companiile moldovenești IT performante? De unde și în ce condiții găsim investiții pentru una, ori pentru alta, ori pentru ambele direcții? Ce zice despre asta economista, ori cele două economiste cu mențiune Harvard? Zic că trebuie să descoperim un model nou? Nu l-au inventat încă? Ori un kilogram de profesionalism e mai greu decât unul de onestitate?

Falsul nr. 6 Sistemul educațional: scuipă pe propria vocație

Frazeologia densă și glamuroasă, dar seacă, e la cheremul oricărui funcționar din sistemul educațional, cu atât mai mult a unui fost ministru. Nu poate trece, totuși, neobservată o afirmație prețioasă cu titlu de instrucțiune, care ne explică menirea sistemului moldovenesc de învățământ în accepția doamnei președinte. Acesta trebuie să servească, strict colonial vorbind, diviziunii muncii în sistemul economic global. Scuipă deci pe propria vocație și pe visul copilăriei tale, deoarece “ Cu toții trebuie să învățăm să ne adaptăm și să fim pregătiți pentru mai multe meserii în cursul vieții noastre profesionale”.

Falsul nr. 7. O presă mai onestă

Presa are mai multe funcții sociale și are performanțe incontestabile în fața publicului, dar de la o vreme încoace nu mai este, fapt general recunoscut, un model de onestitate. Mai ales că nici nu prea a fost vreodată. Ea e obligată, conform, manualelor de jurnalism, să fie obiectivă în măsura în care omul poate fi în general obiectiv față de realități. Filosofia spune că obiectivitatea umană e o iluzie. Maia Sandu spune, că dimpotrivă! „Aștept acțiuni ferme de la Guvern și Parlament pentru ca oamenii să nu mai fie mințiți la televiziuni sau prin alte mijloace de presă. Minciuna nu poate fi justificată prin libertatea expresiei. Vreau să văd un Consiliu al Audiovizualului care nu mai face partizanat politic pe banii politicienilor. Avem nevoie de o lege care să sancționeze dur manipularea și știrile false”. Încă o lege, deci, și presa va fi liberă și obiectivă! Mă tem că nu de obiectivitate are nevoie PAS, ci de un Audiovizual propriu. Spuneau unii jurnaliști prin 90” înainte de adoptarea Legii presei, că e mai bine fără lege, decât cu o lege reinventată de politicieni.

Falsul nr. 8. Aderarea la Uniunea Europeană

În acest discurs programatic pentru destinele țării adjectivul “european” și noțiunea “Europa” sunt pomenite câte o singură dată. „Avem o oportunitate istorică de a alinia politica la interesele cetățeanului, de a ne pune țara în ordine și de a o orienta către Europa”- ne atenționează președintele de pe tribuna Parlamentului.

Nu mai este vorba de aderare la UE, cum ni se spunea până la alegeri direct, ori ni se făcea de fiecare dată aluzie, când era vorba de viitorul Moldovei, ori de ce poporul moldovenesc trebuie să aleagă Maia Sandu și PAS. Mai staționăm pe meleaguri asiatice, până noii aleși se satură de putere. După vechea noastră obișnuință, ne orientăm, deocamdată…

Falsul nr.9. Patriotism bun și ieftin

S-ar putea spune, că revista patriotică la care ne abonează gratis, dar obligatoriu Maia Sandu își trage obârșia din legendarul dicton american, care zice aproximativ următoarele: să nu te întrebi, dacă statul te poate servi dimineața cu o cafea, întreabă-te, cât de repede poți prepara tu statului o tartină cu șuncă. “Fiecare să cedeze de la dânsul pentru binele comun”! – ordona ieri Maia Sandu. De acord, dacă toți am fi în condiții egale. Dar nu toți merg la muncă în Palatul Erdogan. Ce obligații față de Patrie are elita politică, milionarii și multimilionarii. Să fie onești, curați ca lacrima? O, asta ei au învățat să imite din fragedă tinerețe, astfel cum ar fi ajuns, unde au ajuns. Cu atât mai mult, cu cât interdicția falsului și minciuni sunt măsuri provizorii și nu au bază legislativă reală.

Deci onești pe cont propriu vor fi din nou acei, care, de fapt, nu au ce ascunde de stat, decât propria sărăcie și neputință. Proștii și deștepții, bogații și săracii, falsul și adevărul vor rămâne fiecare la locul lor, pentru că asta e în firea lucrurilor, asta e filosofia vieții. Nimeni n-a anulat dorul de casă, patriotismul pentru Moldova, precum și – la fel de importantă – dragostea pentru propria planetă… Doar că pentru cultivarea acestor sentimente există o condiție simplă. Fără demagogie.

Autor: Valeriu Reniță

Total
0
Shares
 
Total
0
Share