EDITORIAL // Dodon vizavi de Putin: La locul potrivit, în timpul potrivit

Președintele moldovean, Igor Dodon, a profitat de ocazie pentru a face o declarație în care vorbește despre patru elemente definitorii în politica internă și externă a statului moldovean: echilibru, caracter, reponsabilitate și valori tradiționale.

Referindu-se la echilibru, Igor Dodon atribuie această calitate relațiilor externe moldovenești prin păstrarea relațiilor de prietenie și neutralitate cu statele Uniunii Europene și cu Federația Rusă, caracterul îl atribuie eforturilor interne de combatere a corupției dar și proceselor de reintegrare cu regiunea separatistă transnistreană. Celelalte două atribute folosite de șeful statului moldovean sunt destinate politicii interne: reponsabilitate pentru politicile economice care ar trebui să dezvolte statul dar și consecvență în păstrarea valorilor tradiționale moldovenești – familie, credință și pace interetnică.

Discursul președintelui Dodon a apărut înaintea plecării sale la Moscova unde a participat alături de Vladimir Putin la la parada militară, organizată cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Prezența lui Dodon la Moscova a fost criticată: fostul ministru de externe al României Cristian Diaconescu, a declarat că aflarea șefului statului moldovean la Moscova este un mesaj clar de apropiere exagerată de Federația Rusă. Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate al președintelui Băsescu, a sugerat că prezența lui Dodon alături de Putin, la Moscova, este o dovadă de încălcare a suveranității moldovenești.

Evident că oficiali ai statului român vor critica aprofundarea relațiilor ruso-moldovenești, statul român are închețate relațiile cu Federația Rusă. Este logic ca să critice orice apropiere a Federației Ruse de frontierele României. Dar, ca o curiozitate statistică, datele spun că România este lider în structura exporturilor Republicii Moldova, care ocupă 29,3% din volumul total al exporturilor, iar Rusia este pe primul loc la investiții în Moldova. Rușii au 995 de firme în Basarabia, iar moldovenii exportă în România de aproape patru ori mai mult decât în Rusia.

Insecuritatea sanitară din sânul Uniunii Europene și-a pus amprenta în relațiile dintre statele membre iar neînțelegerile existente pe marginea ajutoarelor macro-financiare continuă.

Prezența președintelui moldovean la Moscova se înscrie însă în parametrii diplomației sanitare aplicate de state în timpul pandemiei de coronavirus. Place sau nu, președintele Dodon este prezent în la momentul potrivit în locul potrivit.

În condițiile în care Uniunea Europeană a stopat extinderea ei către est, evoluția viitoare a statelor din Parteneriatului Estic, arată că, în lipsa aderării lor la NATO, acestea vor deveni o zonă gri în care interesul Federației Ruse se va împleti cu cel al Uniunii Europene.

Așa că politica externă echilibrată de care a vorbit președintele Dodon se pliază pe aceste considerente ale Bruxelles-ului și implică faptul că Republica Moldova nu va depune cerere de aderare la Uniunea Europeană ori NATO. O echilibristică care poate fi făcută doar dacă va exista responsabilitate în politica internă pentru asigurarea creșterii economice.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share