Alte știri

EDITORIAL // Drobul “schimbării” a căzut peste cuptorul nostru electoral

Pinterest LinkedIn Tumblr

Spre deosebire de drobul de sare virtual din povestea lui Creangă, drobul real numit de Maia Sandu “schimbare” s-a răsturnat, totuși, peste soarta moldovenilor. Vorbim în termeni foarte concreți, nu generali și filosofici. Președinta Maia Sandu a fost avertizată de experți și politologi să nu insiste asupra demisiei Guvernului, pentru că țara rămâne fără un executiv plenipotențiar pentru 6-8 luni, dacă nu chiar pentru un an de zile. Maia Sandu a fost la fel preîntâmpinată, că nu sunt bani pentru alegeri și că niște guvernanți, care au măcar ceva în căpățână, nu umblă la fondul de rezervă al guvernului. Președinta n-are, însă, urechi să audă și ochi să vadă decât pentru interesul ei politic. Astăzi înregistrăm următoarele victime ale “schimbării”, a drobului de sare, urcat cu grijă de PAS pe sobă, pentru a fi răsturnat peste noi. Țara e la pământ, iar prim-ministrul interimar, sătul de atâta oblăduire, nu știe unde s-o apuce de iureșul problemelor, pentru care nu are nici soluții, nici împuterniciri de rezolvare. Guvernului nu i-a rămas nici cinci “capici” în buzunar pentru agricultorii loviți de grindină și inundații.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Povestea de salvare cu orice preț a propriului prestigiu politic, pe care o tot deapănă zi de zi la televizor Maia Sandu și partidul său se numește “Ileana Cosânzeana și promisiunile ei goale”. A fost rău, va fi bine, zicea ea în noiembrie trecut. A devenit și mai rău acum? Oricum va fi bine, zice domnișoara de Risipeni, pentru că a venit schimbarea. În ce constă schimbarea promisă? Pot oare acești bicisnici din PAS, aceste “stilegi” politice cu diplome false, inclusiv de Harward, să ridice măcar cu o iotă salariul mediu, pensiile batrânilor și indemnizațiile pentru copii? Au demonstrat cumva, printr-un semn cât de vlăguit, că pot atrage investiții străine? Au adoptat măcar o lege înțeleaptă, care poate fi admirată de oamenii simpli? Nu! Au demonstrat doar că îi întrec în minciuni pe guvernanții precedenți. Ne așteptam, bazându-ne pe vorbele dulci ale președintei, că vom opri câtuși de puțin emigrația, ori chiar, că o foarte mica parte, simbolică, din diaspora, care a votat-o în noiembrie, să-și facă pârtie înapoi spre casă. Dimpotrivă, 50 de mii de moldoveni au părăsit deja țara în primele luni ale acestui an, an cu președinte modern, primenit.

Și campania de alegeri a PAS-ului e făcută în cele mai bune tradiții a conservatismului și cumătrismului moldovenesc , prin minciună și suprimarea altor opinii. PAS-ul a ridicat impozitul pe imobil cât a fost la guvernare, acum, însă, poftim, tot PAS-ul protestează în stradă împotrivă, dând vina pe alții. Nu mai sunt bani pentru a deschide noi secții de votare în Europa, pentru că fondul de rezervă a Guvernului a fost golit la inițiativa PAS și tot PAS se vaietă, tot PAS protestează. Cinismul face frăție bună cu politica, dar prostia? Moldovenii și-au dus faima în lume nu prin mintea lor ascuțită, ci prin figuri sofisticate de dans și forță fizică: brandurile noastre de țară sunt ansamblul “Joc” și campionii la lupte libere și la haltere. Știe toată lumea că suntem proști de calibru, pentru că numai proștii cu pământ roditor și potențial uman nu se pot hrăni și autoadministra. E bine cunoscută în lume și cea mai mare inepție a moldovenilor, faptul că ne-am măcelărit unul pe altul la Nistru.

În această campanie electorală Maia Sandu și PAS pun capac la prostia moldovenească, folosindu-se de SIS, ca de propria periuță de dinți, ca să nu facem trimitere la alte obiecte de igienă personală. Se încearcă interdicția exercitării dreptului la vot a zeci de mii de concetățeni, a locuitorilor din stânga Nistrului cu pașaport moldovenesc. E vorba tocmai de acțiunea îndelung pregătită, ilegală și previzibilă, supranumită „gingașă” de către liderul formal al PAS Igor Grosu, cel care n-a fost până azi tras la răspundere pentru faptul de a fi împiedicat personal cetățenii să voteze în noiembrie trecut la Varnița. Drobul de sare a căzut! CEC e gata să calculeze rezultatele prostiei?

Autor: Valeriu Renița

loading...

Comments are closed.