Alte știri

EDITORIAL // E mai periculos să critici PAS/Maia Sandu decât era să-l critici în urmă cu 2-3 ani pe Plahotniuc

Pinterest LinkedIn Tumblr

Dacă ai tupeul să-ți expui părerea critică despre Maia Sandu/PAS în spațiul public, în special pe facebook, vei fi linșat imediat, așa cum făceau NKVD-iștii staliniști cu „dușmanii poporului”.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Nici pe vremea odiosului regim Plahotniuc, când se respira mai greu, dacă îl criticai pe facebook, nu se întâmpla nimic. Se pare că el nu lua în serios, această luptă corp la corp prin comentarii, cum fac nkvd-iștii numiții trolii PAS sau trolii lui Alaiba. Astăzi, uneori ai senzația, că e mai periculos să critici PAS/Maia Sandu decât era să-l critici în urmă cu 2-3 ani pe Plahotniuc.

Intoleranța la opinii

Această intoleranță cronică la diversitatea de opinii, ne arată că mentalitatea sovietică, bolșevică e încă vie. Trebuie să existe doar un singur partid, o singură ideologie și un singur lider. Restul, dacă nu pot fi interziși prin lege, trebuie nimiciți. Aceasta gașcă, care s-a auto-botezat „oamenii buni”, (adică restul sunt oameni răi, ați înțeles, nu?) nu are nicio legătură cu democrația, libertatea de exprimare sau cu pluralismul politic.

Cât de ipocrit trebuie să fie să te dai „om bun”, iar pe ascuns să terfelești orice opinie care nu-ți convine? În realitate, această gașcă este grupare agresivă, semidoctă, care s-a urcat pe valul de popularitate a Maiei Sandu și-l călărește în continuare, pentru că altă șansă similară nu vor mai avea. Toți care sunt în PAS înțeleg că fără imaginea idolatrizată a Maiei Sandu, partidul se va transforma într-un PLDM, PDM sau PPDA, adică o grupare de 2%.

Trolii PAS – NKVDiști online

Ce fel de valori democratice vor promova cei din PAS fiind la putere, dacă în campania electorală se comportă ca niște nkvd-iști? Dușmanii mediatici trebuie terminați, dușmanii politici trebuie distruși. Pluralismul politic sau de opinii sunt concepte străine pentru liderii de acolo sau pentru fanaticii din jurul lor.

Partidul și Lenin sunt frați gemeni –
Cine este mai valoros istorie-mame?
Spunem Lenin, ne referim la partid,
Spunem partidul, ne referim la Lenin.
Vladimir Maiakovskii

Am ajuns să sper că povestea asta cu ferma de trolii ai PAS să fie adevărată. Pentru sănătatea societății ar fi bine ca mesajele pline de ură viscerală față de alte opinii, intoleranță, agresivitate, lipsă de gândire critică, logică elementară, bun simț să fie scris de un grup mic de oameni, plătiți, nu de mase mari de oamenii simpli. Dar se pare că lucrurile stau anume așa. Trolii plătiți de PAS comentează de obicei prin mesaje scurte, de câteva cuvinte – fără greșeli gramaticale, pe când mesajele pline de ură, cu incitare la violență sunt lungi, pline de greșeli și scrise de oameni „reali”. Profilul lor socio-demografic este ușor de analizat, sau sunt pensionare, crescute și educate în URSS, sau dacă sunt mai tineri, se observă că au un nivel de educație mai mic sau un nivel de al venitului mai modest.

Cultul personalității

Cultul personalității creat în jurul Maiei Sandu nu ar fi fost posibil, dacă susținătorii ăia nu ar fi idolatrizat deja în trecut alți conducători, în trecut așa făceau cu Brejnev, ei deja știu ce și cum trebuie să facă. Ei nu înțeleg că Președintele este un simplă angajat, un funcționar care este plătit din bani publici să-și facă treaba – nimic mai mult.

Pe vremuri, când sistemul avea resurse, portretul, bustul sau monumentul liderului suprem ar fi apărut peste tot, astăzi imaginea stilizată a Maiei Sandu o puteți găsi în orice postare publică ce are vreo legătură cu viața politică.

Cu toții știm cum se termină toate aceste aventuri cu promisiuni irealizabile și cu așteptări nerealiste care nu pot fi înfăptuite. E doar o problemă de timp până această construcție artificială va colapsa.

Important este ca în locul acestui cult și a acestui nkvd-ism online să nu ajungem să punem altul, similar, la loc, dar să scăpăm odată și odată de această mentalitate sovietică, comunistă și bolșevică.

Autor: Mihai Ștefănescu

 

loading...

Comments are closed.