Editorial // Gustul pâinii ori al fake-ului? Cum sprijină mass-media puterea

Un post TV aservit puterii și-a început sâmbătă jurnalul de știri cu o cucernică îndoială privind cauza scumpirii pâinii… Prezentatorul a încurcat coada la pâinea socială cu un masterclass de nutritie și dietologie pentru a constata, că de agitația și scandalurile în jurul prețurilor exagerate la articolele de panificație se face vinovată nu puterea, ci gustul și preferințele stranii ale moldovenilor. Cu adevărat, cine și de ce a obișnuit moldovenii cu gustul unui produs nu tocmai delicios, care pe deasupra mai și îngrașă? Dacă autorul știrii ar fi mers pe linia unei cercetări istorice, păstrându-și cinismul cras, ar fi avut de câștigat dublu, probabil. Din fenomenul foametei de după război, se pot trage mai multe concluzii false și politic convenabile, bunăoară, că au fost vremuri mult mai rele, față de care actualele sunt cu adevărat bune. Prezentatorul ar fi putut afla, de ce avem predilecție pentru pâine, nu pentru caviar și ar fi putut încheia noutatea cu un citat din Druță despre vremurile de restriște, în care moldoveni s-au salvat nu cu pâine, ci cu mămăliguță.

La felul doi în meniul de știri al aceluiași post TV s-a servit fake cu ambulanță. E vorba de salvarea obligată să cedeze în fața unui cortegiu guvernamental în ziua legendarei ședințe a celor două guverne transprutene. Fără să clipească, prezentatorul a repetat papagalicește poziția oficialilor, precum că la bordul ambulanței nu se afla nici un pacient, deși coloana sonoră a reportajului trădează altceva, chit că include și stridentul semnal de urgență. Pentru a justifica sursa alternativă din știre, s-a servit și informația gratuită, precum că șoferul salvării n-a fost de găsit pentru a confirma ori infirma prezența pacientului, de parcă omul de la volan ar fi responsabilul nr.1 al ambulanței și al Spitalului de urgență. Pentru ca sistemul de argumentare să pară beton, s-a mai citat din Regulamentul Circulației Rutiere, mai exact din articolul privind prioritatea vehiculului în curs de manevră, deși în cortegiu erau cel puțin cinci-șase mașini, care își așteptau rândul să cotească, timp în care agentul de circulație putea interveni în favoarea presupusului muritor din ambulanță.

Cea mai ridicolă a părut, totuși, știrea în care s-a încercat justificarea creșterii fără de de precedent și fără de capăt a prețului la benzină și motorină, care în opinia unor experți ar putea atinge în martie curent cota de 35 lei. Ca și la posturile TV ce nu deservesc PAS, informația a curs destul de firesc circa un minut: pe fundalul benzinăriilor o reporteră întreba șoferii cum găsesc prețurile, iar cei care își achitau carburanții, livrau răspunsuri, cu care ne-am obișnuit deja, de la nedumerire la înjurături bruiate. La un moment dat ingeniozitatea autoarei știrii dă, în accepția dânsei, peste cap starea totală de decadentă petrolieră! Ea obligă un șir de intervievați, să răspundă la întrebarea, dacă speră cumva, ca prețurile s-o ia razna îndărăt. D-apoi cum, speranța moare ultima… Șoferii răspund cu un surâs optimist, zărind în negura vremurilor semnele de neon ale prețurilor vechi: cine știe, poate puștoaica de la televiziune, de care își șterge uneori elita pantofii, știe ceea ce nu știm noi?

Autor: Valeriu Reniță

Total
0
Shares
Total
0
Share