EDITORIAL: implementarea renumitului “impozit pe avere”

impozit pe avere, moldova, guvernul filip

De dimineață în Facebook-ul moldav s-a discutat intens despre “impozitul pe avere” – o jurnalistă a fost scandalizată că trebuie să plătească 13 mii de lei (cam 600 euro) pentru un imobil de 170 mp. De fapt, e vorba de implementarea renumitului “impozit pe lux” introdus în 2016. Ei bine, nimănui nu-i place să plătească impozite, și “pătimita” a fost susținută de mai mulți, acuzînd fiscul că “ia de la gura copiilor”.

1. Și în alte țări există impozite pe avere, în Franța se numește “Impôt de solidarité sur la fortune” (ISF). Acest impozit a fost introdus de către socialiști în 1982 și este contestat permanent de către partidele de dreapta (+Macron). Dar fiind la putere, nici dreapta nu l-a scos din motive electorale (oamenilor simpli le place ca bogații să plătească) și pentru că aducea mulți bani la buget. În multe țări acest tip de impozit a fost anulat de-a lungul timpului sau nu a existat niciodată.

2. Personal, sînt contra unui astfel tip de impozit. Căci impozitează de fapt a doua oară ceea ce a fost impozitat deja (salariu, dividende…). De asemenea, uneori averile (proprietățile, mașinile, banii din conturi..) nu aduc venituri destule și pentru a plăti acest impozit contribuabilii sînt obligați să vîndă unele active. În plus, un astfel de impozit face ca oamenii bogați să plece din țară (cum a plecat din Franța regretatul Johnny Hallyday).

3. Aceste obiecții sînt valabile doar în teorie și într-un stat de drept/funcțional, unde impozitele se plătesc cît-de-cît. Însă în RMoldova sistemul e atît de putred, inegalitățile sînt atît de mari că UN ASTFEL DE IMPOZIT CHIAR SE IMPUNE. Căci în Chișinău sînt foarte multe proprietăți și mașini luxoase, dar sînt colectați puțini bani. Însă toți doresc drumuri, spitale, școli, “orașe europene”.. Iar pentru asta e nevoie de bani, trebuie de început de undeva de colectat impozite. Și e un bun început taxarea averii (de lux, mai mult de 150mp și 1.5mln lei, adică 70 de mii de euro) căci nu pot fi taxați suplimentar cei cu pensii de 1000 de lei sau salariații (care și așa plătesc prea mult).

4. Acest impozit pe avere poate să fie amenajat (de închis “portițele” – casele ne-terminate sau co-proprietari fictivi; de impozitat mașinile luxoase și banii din conturi) dar principiul mi se pare corect pentru RMoldova. Evident, e sarcina statului să facă ca acest impozit să fie plătit de către toți cei cu case mari și scumpe. Eventual jurnaliștii pot să ancheteze dacă “demnitarii cu castele” plătesc acest impozit…

5. În cazul concret al jurnalistei, ea se plîngea că are copii și că scutecele sînt scumpe. Dar cum se descurcă familiile ce plătesc chirii de 100-200 eur de euro (pe lună! pentru 20-50mp) și mai au și scutece de cumpărat? Dacă statul nu impozitează nici astfel de proprietari (170mp în Chișinău), atunci cine va plăti pentru “drumuri și orașe europene”?

6. Consider că e bine ca fiecare cetățean să plătească taxe directe (căci cele indirecte ca TVA sînt deja plătite de către toți), fie ele și de o mărime simbolică pentru cei mai săraci. Oamenii care plătesc impozite de obicei sînt mai duri cu guvernanții și se implică mai mult în “viața cetății”. Cel puțin pentru a vedea cum se cheltuie banii lor.

Și altceva, plătind astfel de impozite basarabenii vor înțelege mai bine de ce europenii utilizează mașini de mic litraj, trăiesc simplu în apartamente, deseori în chirie o viață întreagă.

autor: Vasile Calmațui

Total
0
Shares
 
Total
0
Share