Politic

EDITORIAL // Măsuri discrete pentru pace

Pinterest LinkedIn Tumblr

Comisia pentru Situații Excepționale a luat astăzi un șir de decizii, în legătură cu expirarea, la 1 mai, a contractului de livrare a energiei electrice în R. Moldova. În baza negocierilor directe a fost încheiat un contract de achiziție a necesarului de energie electrică pentru întreaga lună mai cu Centrala de la Cuciurgan.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

În același timp Gazprom a anunțat că va livra gaze naturale către Moldovagaz conform contractului.

Comisia pentru Situații Excepționale a asigurat eliberarea de către Ministerul Mediului a unei autorizații temporare de mediu pentru Uzina Metalurgică din Rîbnița.

Acțiunile întreprinse de către autoritățile de la Chișinău reprezintă o asigurare că la Nistru va fi menținută pacea.

Premierul Natalia Gavrilița a mulțumit echipei de negociatori care ieri seară s-au întâlnit la Varnița cu reprezentanții regiunii transnistrene. Detensionarea situației a fost posibilă datorită acestei întâlniri 1 + 1. Prelungirea de către Gazprom a contractului de livrarea a gazului metan și semnarea de către statul moldovean a contractului cu centrala de la Cuciurgan sunt semne că nu există vreo amenințare militară din partea regiunii transnistrene ori a trupelor staționate acolo.

Am fost primul comentator politic din spațiul pruto-nistrean care a sugerat că autoritățile militare ucrainene vor fi tentate să securizeze regiunea transnistreană.

Risc, să afirm că, distrugerea nodului de comunicații de la Maiakii din raionul Grigoriopol, regiunea transnistreană, care retransmitea în regiune postului de radio Maiak din Federația Rusă a fost o măsură necesară de securizare a spațiului informațional din regiune.

Alexei Arestovici, consilierul președintelui Zelenski, afirma recent că războiul din Ucraina, va depăși granițele țării sale și că „umbra războiului a căzut asupra Republicii Moldova”.

În același timp oficialul ucrainean a dat asigurări că Ucraina nu va ataca teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, ieri la TVR România, ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu a declarat că nu există amenințări la adresa Republicii Moldova care să vină din regiunea transnistreană ori Ucraina.

Există așadar semne discrete care spun că pe întreg teritoriul Republicii Moldova va fi pace. Cel puțin în luna mai.

Autor: Victor Nichituș, jurnalist, editorialist

loading...

Comments are closed.