Alte știri

EDITORIAL // O interpretare a rezultatelor scrutinului de ieri

Pinterest LinkedIn Tumblr

Rezultatele alegerilor desfășurate ieri pe de o parte au confirmat predicțiile experților, având în vedere că în turul doi s-au calificat Maia Sandu și Igor Dodon, iar pe de altă parte au surprins puțin dat fiind că Maia Sandu l-a depășit pe Igor Dodon cu câteva puncte procentuale.

Însă la acest capitol al surprizei trebuie să precizăm că în sine faptul nu schimbă paradigma conturată cu mult timp înainte de alegeri. Aceasta pentru că factorii care au intervenit și au determinat pozițiile în urma primului tur nu vor mai acționa și în turul decisiv.

Astfel, în comparație cu alegerile din 2016, în ecuația primului tur al scrutinului actual ca elemente inedite ce au influențat scorurile obținute de liderul PAS și actualul Președinte au funcționat doi factori: participarea lui Renato Usatîi și calitatea prestației candidaților de pe segmentul unionist.

Igor Dodon a pierdut în raport cu primul tur al alegerilor din 2016 peste 240 mii de voturi. Evident, un număr de alegători s-a redus ca urmare a erodării, dar nu cred că poate fi contestat faptul că ceea mai mare parte a voturilor s-a deplasat spre Renato Usatîi și acesta a câștigat cele 16% în proporție semnificativă de pe segmentul lui Igor Dodon.
În aceeași măsură trebuie luate în calcul și voturile obținute de candidatul partidului Șor, Violeta Ivanov.

În același timp, Maia Sandu a beneficiat de slăbiciunile candidaților unioniști, care în comparație cu alte alegeri de data aceasta au obținut rezultate derizorii. Nu încape îndoială că paradigma votului util a lucrat în favoarea liderului PAS. Dar chiar și în aceste condiții aceasta a obținut cu peste 60 mii de voturi mai puțin față de primul tur al sctrutinului din 2016.
În concluzie la primul tur putem desprinde că Maia Sandu a reușit să-și maximizeze scorul iar Igor Dodon a pierdut teren pe segmentele pe care cei dai candidați pot conta.
Din această constatare rezultă evaluarea resurselor și predicțiile pentru turul doi. În ceea ce-l privește pe Igor Dodon, este de presupus că are șanse să mobilizeze alegătorii care au votat pentru Renato Usatîi și Violeta Ivanov. Cei doi candidați au avut un discurs îndreptat atât împotriva lui Igor Dodon, cât și împotriva Maiei Sandu. Totodată, înclin să cred că alegătorii celor doi candidați vor vota în turul doi mai degrabă candidatul care îi reprezintă din punct de vedere ideologic și într-o măsură mai redusă vor asculta sugestiile liderilor de partide. Acest comportament a fost verificat cu ocazia alegerilor pentru funcția de Primar al Chișinăului.

La rândul său, Maia Sandu nu dispune de resurse în plus față de primul tur. Ceea ce numim în mod convențional diasporă s-a mobilizat duminică în mod exemplar și este de așteptat ca peste două săptămâni să repete succesul, dar nu să-l depășească cu mult. De pe segmentul numit și el convențional de dreapta Maia Sandu nu are ce mobiliza de la alți candidați în virtutea cifrelor foarte mici de care s-au învrednicit aceștia. Speranțele vagi se leagă tot de votanții lui R. Usatîi și V. Ivanov, miza fiind votul de protest în pofida loialităților ideologice.

De pe segmentul celor care nu au votat în turul unu nu se poate aștepta schimbări pentru că în cazul acestora este vorba de alegători care îi contestă în aceeași măsură pe ambii candidați, ignorarea scrutinului fiind un manifest iar nu un dezinteres comun ce ar putea fi anulat prin eforturi de convingere.

Așadar, înainte de turul doi avantajul Maiei Sandu îl reprezintă inerția primului tur pe care l-a câștigat, fără însă a dispune de resurse complementare, iar avantajul lui Igor Dodon constă în faptul că dispune de resurse pentru a recupera în parte ceea ce a pierdut în turul întâi.

În calitate de factor care va înclina balanța se va constitui segmentul de alegători care au votat pentru R. Usatîi și V. Ivanov. Rămâne de văzut cum se va rezolva opoziția între preferințele ideologice și îndemnurile liderilor de partide, evident, în situația în care va exista această opoziție.

sursa: Politics.md

loading...

Comments are closed.