Editorial // Pâinea și cuțitul președintelui

O singură televiziune națională, Canal 33 România, prin vocea Laviniei Șandru a marcat, data la care Partidul Acțiune și Solidaritate, 11 iulie 2021, a câștigat alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova de pe urma cărora și-a asumat în totalitate guvernarea.

Am participat la două emisiuni live, realizate de acest star român de televiziune unde am analizat importanța zilei de 11 iulie 2021 – ziua în care PAS a reușit, grației unui efort de campanie bine desenat, să câștige cel de al doilea mare rezultat electoral din istoria contemporană a statului moldovean. (Primul a aparținut Partidului Comuniștilor și a fost înregistrat la alegerile din 25 februarie 2001 când această formațiune politică a obținut 71 de mandate de deputat. Partidul doamnei Sandu a câștigat 63 de mandate de deputat dintr-un total de 101).

În luările mele de cuvânt am subliniat necesitatea deschiderii către critică a partidului pe care cetățenii moldoveni îl identifică ca fiind în siajul Maiei Sandu. Președintele moldovean, chiar dacă nu este președintele de jure al acestui partid, influențează profund deciziile executivului și legislativului moldovean. Maia Sandu are pâinea și cuțitul în mâna domniei sale.

În contextul în care în societatea moldoveană se înregistrează o creștere a nemulțumirilor legate de creșterea inflației și a prețurilor de la alimente, la electricitate și gaz, am subliniat necesitatea stringentă de dezamorsare acestei tensiunii existente în societate.

Am afirmat, cu subiect și predicat, necesitatea semnării unui acord de tip Snagov pentru susținerea cursului de integrare europeană de către partidele parlamentare și extraparlamentare. Cedarea de suveranitate a statului moldovean către UE nu ar trebui făcută în detrimentul cel 600 de mii de pensionari existenți în Republica Moldova.

Cu pâine și cuțitul în mâinile ei, Maia Sandu este direct responsabilă de destinul pensionarilor moldoveni în toamna/iarna 2022.

Războiul din Ucraina ori pandemia de coronavirus nu pot acorda derogări de la responsabilitate.

Lipsa de feedback la critica constructivă apărută poate duce la consolidarea credibilității unor formațiuni politice lipsite în prezent de această credibilitate.

Pe orizontul politic se adună nori negri, meteorologii prevăd furtuni.

Autor: Victor Nichituș, jurnalist-editorialist

Total
0
Shares
 
Total
0
Share