Editorial: REVOLUŢIA MONETARĂ! Ce facem cu banii noştri?

revolutia monetara, bitcoin

Bula BITCOIN s-a spart. Vineri, 2 februarie, valoarea celei mai cunoscute criptomonde a scăzut până la nivelul de 8600 USD, mult sub preţul de glorie de aproape 20 000 USD. O scădere ce se apropie de 60%. De fapt, este vorba de o prăbuşire a preţului, ţinând cont de termenul relativ scurt în care s-a produs. Dar nu-i nimic! Vor veni altele. De aproape 400 de ani bulele fac parte din viaţa noastră. Speculaţii cu criptovalute sau pseudo-criptomonede încă vor mai fi. Cădem în plasă, depinde de noi. Abia am intrat în era acestor mijloace de plată.

Fenomenul în sine, însă, este unul foarte interesant. Senzaţia este că asistăm unui început de revoluţie monetară. Acum se pun bazele, iar în următorii 50 de ani, de exemplu, actualele monede (de hârtie) ar putea să se transforme în adevărate exponate. Lucrurile se produc treptat. Mai este nevoie de schimbarea generaţiilor, a percepţiilor, dar şi de o anumită cantitate de avere acumulată în criptomonedă . Totuşi,  în era în care trăim, viteza e la ordinea zilei. Aşa cum scoicile şi petricele colorate au fost înlocuite de metale preţioase, iar aurul şi argintul de bancnotele din hârtie, acum a venit şi timpul monedei fizice, de hârtie, să se retragă şi să lase loc BIT-ului.

Chiar aş spune că avem şansa să fim martorii marii revoluţii  monetare globale (cel puţin începutului ei). Iar atunci când se produc marele schimbări, au loc şi cele mai mari escrocherii, falimente şi îmbogăţiri rapide. Omul este supus dorinţelor, entuziasmului, efectului de gloată, dar şi prostiei. Depinde doar de noi cât de corect,  raţional ne gestionăm banii şi emoţiile.

autor: Anatol Câşlaru

Total
0
Shares
 
Total
0
Share