Editorial semnat de către Natalia Morari: Vremurile noastre (ne)bune

Multe opinii critice am văzut zilele acestea la împlinirea unui an de când PAS a preluat puterea, la fel au fost și o mare parte din opiniile invitaților mei din ultima emisiune. Unii vorbesc despre incompetență, alții despre echipa slabă pe care o are partidul de guvernare. Eu cred însă că o mare parte din nereușitele PAS încep de fapt de la atitudine, de la aroganță, de la un total refuz de a accepta criticile venite din societate, nici măcar atunci când aceste critici sunt constructive sau vin din societatea civilă, care a susținut energic acest partid pe drumul lui spre preluarea puterii.

Cunosc mulți oameni din PAS, ca în orice partid sunt oameni de bună calitate și oameni care nu sunt de o prea bună calitate. Nu cred că PAS are o mai mare problemă cu resursele umane decât alte partide, însă cu siguranță are o problemă mare cu atitudinea arogantă și disprețuitoare față de oameni, în special față de cei care își permit să critice acest partid. Apelează la aceleași metode ca guvernările PSRM, PDM, PLDM, își consumă energia în polemici sterile și justificări, în loc să folosească ceea ce este constructiv din critica la adresa lor și să încerce să îndrepte lucrurile.

Cine se aștepta ca PAS să aibă într-un an atâtea acuzații legate de lipsă de transparență, abuzuri, comunicare deficitară etc? Iar aceste criticii nu au venit doar din partea opoziției, dar de foarte multe ori din partea societății civile și a unor persoane care au susținut activ PAS pe vremea când era în opoziție. Cine se aștepta ca PAS să utilizeze de multe ori aceleași tertipuri pe care le criticau vehement la Dodon și Plahotniuc, să conducă țara aproape tot mandatul prin “stare excepțională”, chiar și atunci când ea a devenit total nejustificată? Încercați să vă imaginați cum ar fi reacționat PAS în opoziție dacă o altă guvernare proceda așa… Cine se aștepta ca în guvernarea PAS să fie atâtea încălcări flagrante ale dreptului omului și să existe atâtea situații care sunt departe de noțiunea de stat de drept? Cine se aștepta ca PAS să continue atât de activ politizarea instituțiilor, inclusiv a celor de drept? Toate cele descrise sunt lucrurile care de fapt au adus PAS la guvernare, doar că acestea sunt lucrurile pe care ei le incriminau precedentelor guvernări.

Din păcate, incompetența se dovedește a nu fi principala problemă a partidului de guvernare, dar ceea ce stă în spatele ei, aroganța, o totală lipsă de acceptare a criticii, desconsiderarea nevoilor reale ale cetățenilor și alte asemenea lucruri care arată că PAS nu a fost și nu este capabil să conducă singur țara, nu este capabil să vină cu soluții la crizele existente și maschează aceste lucruri prin tertipuri ieftine de PR, la fel ca guvernările precedente.
Toți cei care am susținut și votat PAS nu am fost atât de naivi să credem că vremurile vor fi mai bune așa cum ne-au promis în campania electorală. Însă am votat acest partid în primul rând pentru o schimbare de atitudine, pentru eliminarea abuzurilor, pentru depolitizarea instituțiilor, pentru a avea o guvernare mai transparentă, pentru a avea instituții care să înceapă să lucreze pentru oameni. După un an, nimic nu s-a schimbat semnificativ în aceste domenii, dimpotrivă, în unele zone constatăm o degradare a situației.

Singura zonă în care avem anumite progrese este zona externă, dar deocamdată și acolo mai mult poze frumoase și plimbări prin străinătate, decât rezultate concrete. Așa cum chiar Maia Sandu recunoștea într-un interviu recent, foarte puțin bani din milioanele anunțate de partenerii externi au ajuns în Moldova până acum.

Cred că dacă PAS ar veni cu o schimbare de atitudine, dacă ar manifesta mai multă deschidere la critică, dacă ar fi mai transparent în actul guvernării, dacă ar acorda o mult mai mare importanță agendei interne în activitatea guvernării, ar putea cel puțin parțial să scoată tensiunea din societate, care acum este ca o bombă care este amorsată zi de zi tot mai tare. PAS însă nu pare dispus să facă nici o schimbare, are confortul pe care i-l dă o opoziție slabă, dar asta e o iluzie de moment. Dușmanul periculos pentru PAS nu se află în partidele de opoziție, dar în dezamăgirea tot mai mare pe care o provoacă oamenilor, în viața lor tot mai grea, iar de acolo poate veni într-o zi sfârșitul unei noi povești de “succes”, cu care i-au mai amăgit și alte partide anterior.

Autor: Natalia Morari, morari.live

Total
0
Shares
 
Total
0
Share