Editorial semnat de Vlad Filat: ”În timp ce diaspora și partenerii de dezvoltare sprijină Republica Moldova, guvernarea o dărâmă”

Guvernarea PAS comunică cu noi foarte selectiv. Ei ne spun ceea ce vor să știm și cum vor să știm. Comunicarea lor este o mostră de manipulare și dezinformare, care răspândește minciună și ură. Voi scoate în evidență câteva cifre și aspecte pe care PAS nu vrea să le observăm.

Potrivit datelor BNM în 2022, volumul remitențelor a constituit aproximativ 1,75 miliarde de dolari SUA sau aproximativ 12,4% din PIB. Aceasta înseamnă aproximativ 32.000.000.000 de lei! Aceasta include doar transferurile bancare. Luând în considerare și alte modalități de a transmite bani către apropiați, în 2022, diaspora a contribuit la dezvoltarea socială și economică a Republicii Moldova cu aproximativ 15% din PIB. Banii trimiși de diasporă au permis zeci de mii de moldoveni să supraviețuiască dezastrului generat de guvernanți și au alimentat economia țării cu energie. Trebuie să notăm că remitențele reprezintă un suport direct pentru economia națională și nu costă nimic Republica Moldova. Diaspora salvează Moldova.

În 2021 și 2022, Moldova a primit un suport extraordinar din partea Uniunii Europene, SUA, României și altor parteneri. În 2022, doar în cadrul a trei ședințe ale Platformei de sprijin a Republicii Moldova, partenerii au anunțat angajamente în valoare de aproximativ 1,4 miliarde de euro. Din acea sumă, în Moldova au ajuns deja aproximativ 420 de milioane de euro și peste 42 de milioane de dolari. Numai în primele 11 luni ale anului 2022, Moldova a primit asistență financiară externă în valoare de aproximativ 980 de milioane de euro. Aceasta înseamnă aproape 19.000.000.000 de lei. Aproximativ 80% din această sumă reprezintă credite și puțin peste 20% – granturi. În aceeași perioadă, Moldova a primit aproape 200 de milioane de lei pentru susținerea refugiaților ucraineni. În primele 11 luni ale anului 2022, suportul extern a reprezentat 18,6% din resursele încasate în bugetul de stat, adică aproximativ 11 miliarde de lei dintr-un total de 58,6 miliarde de lei. Cu un astfel de suport financiar, economia Moldovei ar fi trebuit să crească neapărat. Dar asta nu s-a întâmplat sub guvernarea PAS.

În anul în care Moldova a primit un suport de aproape 3 miliarde de euro, PIB-ul a scăzut cu peste 5%. Moldova a importat mărfuri și servicii în valoare de 2,3 miliarde de dolari, mai mult decât a exportat, iar economia a pierdut mii de locuri de muncă. În puțin peste doi ani de guvernare PAS, peste 100.000 de oameni au plecat din Moldova, iar a fost înregistrat cel mai mic număr de nașteri în ultimii 175 de ani.

Incapacitatea guvernării a compromis definitiv eforturile extraordinare ale diasporei și ale partenerilor.

Există cifre și aspecte despre care guvernanții nu vor să vorbească, iar presa și zecile de ONG-uri de buzunar găsesc formule prin care le justifică și chiar le prezintă ca pe reușite. Cifrele arată clar că PAS dărâmă, nu construiește, risipește, nu produce, doar cheltuiește și nu câștigă.

PAS este un virus care parazitează pe oamenii Republicii Moldova și îi seacă de puteri.

În prezent, deficitul bugetar este de aproximativ 12 miliarde de lei – este o gaură imensă despre care guvernarea nu vorbește. Ei nu vor să știm cum a apărut această gaură. Însă este clar că o vor acoperi din împrumuturi care ne vor costa dobânzi mari; ei deja nu achită contractele investiționale – adică fură pentru un timp banii companiilor moldovenești care furnizează mărfuri și servicii statului. PAS distruge totul – încrederea, cultura, valorile sociale precum cumsecădenia și decența.

Este timpul să luăm Republica Moldova din mâinile distrugătoare ale PAS și să o întoarcem oamenilor care știu să unească societatea, știu să construiască și să dezvolte, știu să încurajeze și să insufle încredere în ziua de mâine. PAS trebuie să rămână în trecutul trist și sărac al Moldovei. Viitorul Moldovei fără ei va fi unul frumos, educat și prosper.

Autor: Vlad Filat, președintele PLDM

Total
0
Shares
Total
0
Share