EDITORIAL // Sondajul IRI – o strategie de promovare a candidaților opoziției

Pe parcursul săptămînii au stîrnit discuții două sondaje publicate în aceeași zi. Atît institutul american IRI cît și Asociația Sociologilor și Demografilor ne-au prezentat simultan două cercetări sociologice cu date diametral opuse. Potrivit Asociației, Igor Dodon o devansează detașat pe Maia Sandu și este favorit clar în cursa prezidențială. Americanii, însă, ne sugerează prin intermediul cifrelor că Maia Sandu conduce cursa iar Igor Dodon se află la 2% în spatele liderei PAS.

Aceste discrepanțe amețitoare provoacă dureri de cap doar pedanților și rigoriștilor neinițiați în dedesubturile aritmeticii electorale în care doi plus doi niciodată nu fac patru. Observăm aceleași acrobații matematice și în Georgia, cuprinsă iremediabil de febra sondajelor, acolo unde alegerile parlamentare vor avea loc în ultima zi a lui octombrie. Constatăm că în această țară caucaziană, IRI-ul face rating-ri de o manieră similară celei din Moldova.

Ca și Dodon în Moldova, Visul Georgian al lui Bidzina Ivanișvili conduce detașat în sondaje în Georgia. Unele din ele indică chiar un scor peste 50 la sută pentru partidul de guvernămînt georgian. Spre marea surprindere a pedanților, recent în Georgia a apărut un sondaj IRI în care Visul Georgian acumula doar 36%. IRI este susținut și de un alt institut american – NDI – care acordă acestui partid ”tocmai” 38%.

Apariția acestor sondaje, blagoslovite de americani, a făcut posibilă perpetuarea operațiunii de ”coborîre” a Visului Georgian în sondaje – mai nou o televiziune care susține fățiș opoziția – Mtavari arhi – a publicat o nouă cercetare în care Visul Georgian s-a învrednicit de doar 25%. Toată această sarabandă a sondajelor este însoțită de o propagare insistentă a ideii revenirii lui Saakașvili în țară, care aidoma Maiei Sandu în Moldova, este agreat de Occident.

Eforturile unor instituții occidentale de a-și ”sălta” favoriții, aflați în opoziție, prin intermediul sondajelor, nu înseamnă defel că sondajjele celor de la putere sînt ireproșabile. Dodon, ca și Bidzina Ivanișvili, în Georgia beneficiază de un acompaniament sociologic favorabil și nu toate cifrele care-l avantajează sînt credibile. Și, totuși, atît în Moldova cît și în Georgia, simțul comun și înțelegerea situației, pornind de la experiența acumulată, recomandă acreditarea unei ierarhii în care reprezentanții puterii sînt văzuți drept favoriți în alegeri.

Pornind de aici, putem acum înțelege strategiile opoziției și ale instituțiilor occidentale antrenate în jonglerii sociologice. Sarcina lor principală este de a demonta această ierarhie și de a insufla speranța că candidații opoziției ar avea șanse împotriva guvernării. Sondajele sînt ajustate acestor necesități și au drept scop răspîndirea în rîndul populației a convingerii că opoziția este pe un trend ascendent și va înfrînge negreșit puterea.

Caracterul manipulativ al acestor strategii nu ar trebui să deranjeze mult deși puritatea și obiectivitatea științei este în mod clar subordonată obiectivelor de ordin practic. Fără asemenea modelări fictive ale realității este practic imposibil să promovezi candidații opoziției. În același timp, manipularea rămîne manipulare și își păstrează anumite elemente toxice. Pentru a le dezactiva este absolut imperios să deconspirăm intențiile ascunse ale acestor sondaje.

Informat, publicul va alege să le creadă sau nu.

Sursa: Politics.md

Total
0
Shares
Total
0
Share