Alte știri

EDITORIAL // Trimiterea pe altar a Nataliei Gavrilița

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele a înaintat în cele din urmă candidatul la funcția de Prim Ministru, fiind vorba de fostul Ministru Finanțelor, Natalia Gavrilița, o persoană din anturajul Maiei Sandu, putem spune chiar din cercul de prieteni intimi. Felul în care a propus-o Maia Sandu pe Gavrilița stârnește legitime semne de întrebare pentru că nu se prea înțelege ce rol va avea în continuare distinsa doamnă de la finanțe – de miel înjunghiat pe altarul anticipatelor sau de Prim Ministru pentru o zi, votat de un parlament ostil pentru a o ține ostatică în clădirea Guvernului.

Discursul Președintelui Sandu a conținut și un mesaj aluziv pentru deputați. ”Să vedem dacă deputații vor cu adevărat alegeri anticipate” – a spus ea. Astfel, Sandu le-a sugerat parlamentarilor să respingă candidatura lui Gavrilița, pe care Președintele Moldovei n-a ezitat totuși s-o laude, aducând omagiile cuvenite unei bune prietene. PAS-ul, prin Sergiu Litvinenco, imediat a confirmat că n-o vor vota pe candidatul propus de fosta lor președinte de partid, în ideea să se ajungă cât mai grabnic la anticipate.

Celelalte partide din parlamentat n-au vrut să guste din finețea jocului propus de Sandu. Din contră, ele au preferat să sugereze că desemnarea unui candidat pentru postul de Prim Ministru de către președinte este o îndatorire inviolabilă, că situația e deplorabilă, că deputații nu stau în parlament de flori de cuc și nu se joacă cu țara în bumbi. Prin urmare, partidele vor trata această desemnare cu multă seriozitate și îi vor acorda toată atenția cuvenită.

Și vor avea dreptate! După ce li s-a spus de atâtea ori că sânt nelegitimi și criminali, deputații au dreptul să ia la bani mărunți ”perlele” care vin din partea Președinției!

Natalia Gavrilița va trebui să treacă prin toate încercările iadului prevăzute de Constituție – consultări cu partidele parlamentare, formarea listei miniștrilor, prezentarea programului în plenul parlamentului și votul de învestitură. La final, poate chiar i se va așterne un covor roșu spre clădirea Guvernului și i se va da un buchet de flori. Nu sânt sigur că Maia Sandu i-a dorit un asemenea parcurs bunei sale prietene Gavrilița.

Respinsă sau acceptată, Natalia Gavrilița va fi se pare o ființă sacrificată politic. Nu în zadar prin culoare se șușotește că toți cei care au primit din partea Maiei Sandu propunerea de a candida la post de Prim Ministru au refuzat oferta fără preget, înțelegând că vor fi tratați ca un covoraș de șters picioarele. E un mister de ce Maia Sandu a optat pentru Gavrilița și și-a băgat camaradul în gura lupului. Președintele Moldovei i-a hărăzit un destin bunei prietene pe care nici dușmanului nu-l poți dori.

Nu știm ce Prim Ministru va fi Natalia Gavrilița în cazul în care va fi votată de parlament. Dar dacă ea își dorește cu adevărat o prestație onorabilă, fără blesteme și stigmatizări, s-ar cuveni să iasă din turnul de fildeș al unei confrerii feminine de amazoane fără teamă și fără prihană și să se întoarcă cu fața spre societate.

Autor: Corneliu Ciurea, politolog

loading...

Comments are closed.