Alte știri

EDITORIAL // Trofeul alegerilor parlamentare anticipate aparține cetățenilor

Pinterest LinkedIn Tumblr

Constat că aprecierile mele asupra finalului de campanie electorală din Republica Moldova se adeveresc.

Ultimele declarații ale liderilor PAS confirmă acest lucru – Igor Grosu a îndemnat electoratul să nu acorde voturi partidelor mici. În același timp, un sondaj de opinie prezentat pe 1 iulie de organizații neguvernamentale pro-prezidențiale încearcă să impună în spațiul public faptul că PAS ar acumula suficiente voturi pentru a avea majoritatea parlamentară necesară guvernării.

Repet, în lipsa unei cercetări sociologice serioase, nu există garanția faptului că partidul pro-prezidențial ar câștiga detașat alegerile. Crearea unui trend electoral folosind cercetări de opinie ne-serioase face parte din arsenalul luptei electorale.

Sunt suficiente semnale că cel puțin trei partide, AUR, PDM și Congresul Civic, bat puternic la ușa viitorului Parlament și au șanse reale să treacă bariera electorală. AUR mizează pe votul unioniștilor basarabeni care sunt suficienți de mulți în diasporă, dar și între Prut și Nistru, PDM se bazează pe votul Moldovei profunde existente în provincie care așteaptă fapte nu vorbe, iar Congresul Civic are șanse reale să absoarbă votul stângii ideologice nemulțumită de acțiunile socialiștilor.

Înțeleg perfect motivațiile acțiunile partidului pro-prezidențial, președintele își dorește transformarea statului moldovean într-unul prezidențial, fără suportul unei majorități parlamentare loiale nu poate guverna. Miza acestor alegeri parlamentare anticipate nu este lupta anti-corupție, integrarea europeană ori alte mantre de acest gen. Este vorba despre lupta între două instituții Parlamentul și Președinția.

Rămân la opinia că formațiunile politice enumerate mai sus au posibilitatea să intre în Parlament. Iar acest lucru va impune concurenții electorali mari – PAS și Comuniștii/Socialiștii să dea dovadă de flexibilitate politică pentru alcătuirea unei majorități. Inflexibilitatea nu este o caracteristică a democrației.

Îndemnul de a nu vota pentru partidele mici este departe de corectitudinea politică ori de principiile democrației. Trofeul alegerilor parlamentare anticipate aparține cetățenilor – ei sunt cei care pot opri carele mari din drumul spre intoleranță politică.

Autor: Victor Nichituș

loading...

Comments are closed.