EDITORIAL // Vremea cojucturismului politic

Maia Sandu și-a adoptat pentru campania electorală sloganul „E vremea oamenilor buni”. Un slogan care, din start, sugerează că cei care au alte simpatii electorale, și nu îi vor acorda votul, sunt mai puțini buni. Alegătorul care ar acorda votul său pentru Dorin Chirtoacă ori Octavian Țîcu, de exemplu, ar fi lipsit de calitatea omului bun.

Constat, ca și alți observatori ai fenomenului politic moldovenesc că sloganul este unul care împarte societatea în baza unui dicton de sorginte bolșevică – cine nu e cu noi, e mai puțin bun, deci e împotriva noastră. Istoria a arătat că de la apariția unor asemenea lozinci și până la acțiunile îndreptate împotriva oamenilor scocotiți a fi mai puțini buni este o cale destul de scurtă.

Prin alegerea acestei lozinci care ne trimite la neo-marxism, Maia Sandu încearcă să facă aluzie că ea însăși este un om bun. Știm cât de „bună” este Maia Sandu – s-a văzut în momentul în care, din calitatea de ministru al educației a închis, cu răceală și fără multe tratative, instituțiile rurale de învățământ. Înghețul optimizării făcute de Maia Sandu produce și astăzi fiori cadrelor didactice din spațiul rural – probabil, aceștia, „o vor vota”.

Pe data de 5 octombrie, ziua profesională a cadrelor didactice, Maia Sandu a felicitat profesorii și le-a promis că, în cazul în care va ajunge șeful statului moldovean, le va majora salariile. Dincolo de faptul că promisiunea făcută nu intră în competențele pe care le are instituția prezidențială, amintesc modul în care, din funcția de ministru al educației, la o întâlnire cu cadrele didactice din raionul Criuleni, a răspuns la întrebarea când vor fi majorate salariile profesorilor. Maia Sandu le-a spus cadrelor didactice că nu le trebuie bani pentru întreținerea copiilor/studenți la universitate și că tinerii trebuie să lucreze part-time. Un răspuns care arată modul în care Maia Sandu înțelege instuția familială. De aici.

În imagini observăm că ministrul Maia Sandu se află alături de Vitalie Rotaru, care, în perioada respectivă, ocupa funcția de președinte al raionului Criuleni ca reprezentat al Partidului Liberal Democrat din Moldova. Chiar dacă în prezent, Maia Sandu nu își asumă calitatea de fost membru al formațiunii condusă de Vlad Filat, se știe că așa a fost. Pe data de 7 septembrie 2014, în cadrul unei manifestări intitulate „PLDM pentru Europa”, Maia Sandu, a declarat în fața a zeci de mii de oameni adunați în Piața Marii Adunări Naționale, inclusiv a președintelui Comisiei de Politică Externă a Parlamentului European, Elmar Brok, că aderă la PLDM. La scrutinul parlamentar din 30 noiembrie 2014, Maia Sandu a figurat pe lista PLDM ca membră a acestuia. De aici.

Neasumarea trecutului politic recent, reprezintă o trădarea celor care au făcut-o ministru și chiar au propus-o la funcția de prim-ministru, iar acest lucru evidențiază faptul că politicianul Maia Sandu poate scuipa ușor în fântâna politică din care a băut apă.

Acest lucru a fost remarcat și în coabitarea politică cu formațiunea politică condusă de Andrei Năstase. Liderul Partidului Platforma DA a recunoscut într-un interviu recent că, în anul 2019, după accederea Blocului politic ACUM în Parlamentul Republicii Moldova, Maia Sandu a insistat pe seprarea politică a Blocului ACUM și crearea a două fracțiuni parlamentare distincte. În același interviu Năstase afirmă că nu a fost informat nici el, nici alți lideri ai PPDA despre asumarea unilaterală a răspunderii de către guvernul Sandu și că acest lucru a fost făcut fără ca PPDA să fi fost informat din timp.

Lozinca asumată de Maia Sandu – vremea oamenilor buni – nu i se potrivește. Modul arogant cu care acest politician se folosește de conjucturile politice ale momentului mă face să cred că sloganul – vremea conjuncturismului politic, i se potrivește mai bine.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share