Editorialist: Votul lui Năstase la APCE poate fi calificat ca o greșeală politică care-l va costa scump

Cu milioane în conturi bancare, dar cu datorii la Uniunea Avocaților, Andrei Năstase are 10 zile pentru a lichida datoria

Șeful delegației R. Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), tot el viceprim-ministru, ministru de Interne, președintele Partidului Platforma DA, Andrei Năstase a votat (luni spre marți) alături de socialistul Vlad Bătrîncea, pentru revenirea Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Amintim că Rusia fusese înlăturată din această organizație  în 2014, după ce a cotropit Crimeea. Un alt membru al delegației, Mihai Popșoi, membru al Partidului Acțiune și Solidaritate a votat împotrivă. Majoritatea delegaților prezenți la ședință au votat pentru revenirea Rusiei în APCE (cei din fostele republici sovietice s-au pronunțat împotrivă!).

Votul lui Bătrîncea pentru Rusia nu trezește întrebări. Votul lui Năstase însă a trezit nedumerirea multora și condamnarea deputaților democrați, care se poziționează acum puternic drept singurii salvatori ai patriei de pericolul Kremlinului, adică i-au luat jucărica lui Mihai Ghimpu.

Andrei Năstase a ținut să-și justifice decizia: … am ales că votez pentru ca această instituție să poată exercita o influență pozitivă asupra tuturor statelor, inclusiv a Federației Ruse.

Altfel spus, ca să traducem, Năstase a votat cum a votat, invocând rațiunile pe care le-au exprimat și deputați europeni din Germania și Franța, de exemplu. De fapt, așa cum înțeleg eu situația, la mijloc sunt două lucruri: banii, Rusia trebuie să cotizeze o sumă importantă pentru salariile birocraților europeni și ideea(naivă) a acelorași funcționari occidentali că, repunând Rusia în drepturi, ei oferă posibilitatea unui dialog, sau, mai ales, garantează accesul cetățenilor ruși la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, or, justiția lui Putin e ca și justiția lui Plahotniuc.

Dar ceea ce nu înțeleg sau, mai degrabă, se prefac a nu înțelege europenii, pentru că ei  țin enorm la confortul lor, trebuia să conștientizeze Nastase. Rusia, așa cum bine zice și Anton Oreh de la Eho Moscvî, după ce a furat Crimeea, scuipă obraznic pe tratate, convenții, legi. Ea acționează de pe pozițiile puterii, încercând (și reușind se vede) să corupă, mituiască, șantajeze pe birocrații și oamenii politici europeni, sau să-i folosescă din plin pe idioții utili.

Degeaba europenii vor ca cetățenii ruși să poată să se adreseze la CEDO, odată ce Rusia lui Putin nici nu are de gând să îndeplinească  hotărârile înaltei instanțe. Un exemplu proaspăt, Rusia a declarat că nu va respecta decizia Tribunalului Maritim de la Hamburg, care somează Moscova să-i elibereze pe marinarii ucraineni, luați captivi în strâmtoarea Kerci. Moscova a decis că această instanță nu are competența să exmineze asemenea chestiuni, pur și simplu, așa cred rușii și tocika.

Apoi, Andrei Năstase cunoaște mai bine decât orice birocrat european că Rusia este într-un război adevărat cu Ucraina și are trupe de ocupație pe teritoriul R. Moldova.

Astfel încât, chiar dacă și-a asumat-o, decizia lui Năstase de a vota în favoarea Rusiei poate fi calificată, contextual vorbind, drept o greșeală politică în stare să-l coste pe el, dar și, pe termen lung, PPDA-ul. 

Autor: Anatol Moraru

Total
0
Shares
Total
0
Share