Egiptul a deschis punctul de trecere a frontierei de la Rafah. Circa 20 de camioane cu ajutoare umanitare vor ajunge în Gaza

Joe Biden a declarat că liderul egiptean Abdel Fattah El-Sisi a fost de acord să deschidă punctul de trecere a frontierei de la Rafah pentru a permite intrarea în Gaza a aproximativ 20 de camioane cu ajutoare umanitare, scrie Agerpres.ro

„Dacă Hamas le confiscă sau nu le lasă să treacă (…) atunci s-a terminat”, a avertizat preşedintele american cu prilejul unei discuţii cu jurnaliştii la bordul avionului său, în cursul unei escale în Germania, subliniind că şeful statului egiptean este “total cooperant” şi că “merita multă recunoştinţă” pentru acţiunea sa, scrie Agerpres.

Joe Biden a precizat că acest ajutor probabil nu va ajunge înainte de vineri din cauza lucrărilor de reparaţii care urmează să fie făcute pe drumurile din Fâşia Gaza.

El a mai comentat că aceste cel mult douăzeci de camioane sunt potenţial doar începutul şi a adăugat că intrarea unui al doilea convoi va depinde şi de „modul cum decurge” distribuirea primelor ajutoare.

Washingtonul ar dori, de asemenea, ca autorităţile de la Cairo să accepte deschiderea frontierei în celălalt sens pentru a permite să iasă civili palestinieni, în special deţinătorii de paşapoarte americane.

Joe Biden, care a mers doar în Israel miercuri, pentru a-şi afirma sprijinul pentru această ţară, s-a angajat să discute la telefon cu liderii egiptean şi palestinian în avion la întoarcere.

Între timp, situația moldovenilor din Fâșia Gaza rămânE deocamdată incertă. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a dat asigurări că se poartă discuții pentru rezolvarea problemei.

Potrivit ministrului, în enclavă se află aproximativ 120 de moldoveni, iar o bună parte dintre aceștia au reușit să ajungă în sudul Fâșiei Gaza, la graniță cu Egiptul. Doar că din cauză că aceasta este închisă nici cetățenii moldoveni, nici cei din alte state nu au un coridor asigurat către capitala Cairo.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share