Actual

Elementele de „poligon” vor fi făcute pe traseu la obținerea permisului auto categoria B

Pinterest LinkedIn Tumblr

Subproba „poligon” pentru candidații la obținerea permisului de conducere categoria B va fi exclusă. Proba practică a examenului în trafic va include și elementele: „rampă”, „parcare sub unghi drept” și „întoarcerea din 3 mișcări” și nu va dura mai mult de 25 de minute. Precizările sunt făcute de Agenția Servicii Publice în contextul modificărilor aprobate de Guvern la Regulamentului privind procedura de examinare pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule, emiterea și valabilitatea permisului de conducere, transmite IPN.

Proba „poligon” va rămâne în vigoare doar pentru candidații de permise din categoria AM, A1, A2, A și B1.

Modificările aprobate prevăd și reducerea numărului de documente pe care cetățenii trebuie să le prezinte pe suport de hârtie atunci când vin să susțină examenele de calificare auto. Utilizând sistemele informaționale ale autorităților de resort, Agenția Servicii Publice va putea verifica de sine stătător datele despre solicitant. Candidații vor veni la examenele de calificare auto doar cu buletinele de identitate, fără a fi nevoie să prezinte cazierul contravențional, adeverința medicală sau actul de studii. Odată cu implementarea conceptului și a noțiunii de „drept de a conduce vehicule”, dreptul de conducere va putea fi verificat fără a prezenta fizic permisul de conducere.

Modificările operate în procedura de examinare pentru obținerea dreptului de a conduce și alinierea acestora la standardele europene va face posibilă semnarea acordurilor de conversiune a permiselor de conducere moldovenești dintre Republica Moldova și alte state, precizează Agenția Servicii Publice. Astfel, cetățenii Republicii Moldova stabiliți permanent sau provizoriu în alte țări vor fi scutiți de școlarizare și examinare suplimentară la conversiunea permiselor de conducere.

Datorită implementării modificărilor aprobate, va descrește și timpul de așteptare în baza programării prealabile. La momentul de față acesta este de circa 30 de zile, anterior fiind și de 60-90 zile.

loading...

Comments are closed.