Elevii unui liceu din România vor primi burse de merit pentru medii sub 5

Peste 120 de elevi de clasa a IX-a din județul Gorj, România, care au fost admiși la liceu cu medii sub 5 vor beneficia de burse de merit de câte 450 de roni pe lună în acest an școlar, scrie publicația locală Gorjeanul.

Mai exact, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar, este vorba de doi elevi cu medii între 2.00 și 2.99, 27 elevi cu medii între 3.00 și 3.99 și 93 de elevi care au fost admiși la liceu sau în învățământul profesional cu medii între 4.00 și 4.99.

În județul Gorj vor fi plătite în acest an școlar 7.618 burse de merit, 10.789 burse sociale, 1.117 burse tehnologice și 14 pentru mamele minore. Doi elevi vor primi bursă de excelență olimpică I și alți 14 vor primi bursă de excelență olimpică II pentru rezultatele de la olimpiadele școlare, conform acelorași date de la Inspectoratul Școlar.

O situație similară a fost raportată și în judeţul Bistriţa-Năsăud unde aproximativ 140 de elevi primesc burse de merit, deşi au medii sub 5.

Datele de la inspectoratele școlare vin în contextul în care ministerul Educaţiei le-a solicitat să transmită până luni, 30 octombrie, situaţia pe fiecare categorie de bursă, iar pentru bursele de merit o defalcare pe tranşe de medii. După analizarea acestor date, ar urma să se facă propuneri de modificare a unor prevederi din Legea învăţământului preuniversitar care au dus la apariţia „unor anomalii”, a declarat secretarul de stat Florian Lixandru pentru Agerpres.

Premierul Marcel Ciolacu a reacționat zilele trecute și a anunțat că se caută o soluție pentru a diferenția bursele sociale de bursele de merit.

„Am văzut situația total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acest lucru nu poate fi acceptat în continuare. Am avut o discuție cu doamna ministru Deca și cu sindicatele din învățământ. Sperăm să avem cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară și să fie o distincție foarte clară între bursa de merit și bursele sociale, care au destinație, în primul și primul rând, pentru a reduce abandonul școlar”, a spus Ciolacu la începutul ședinței de guvern de vineri, 27 octombrie.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share