Alte știri

Elon Musk, în război cu Mark Zuckerberg. Ce au de împărțit cei doi miliardari și cum a început conflictul

Pinterest LinkedIn Tumblr

În ultimii patru ani, Elon Musk și Mark Zuckerbeg au avut constante discuții în contradictoriu în ce privește diverse subiecte, de la inteligență artificială la rachete, iar rivalitatea dintre ei devine din ce în ce mai aprigă în ultimele săptămâni, în urma evenimentelor politice tensionate din Statele Unite, scrie Business Insider.

Cei doi afaceriști, unul șef la Tesla și SpaceX, iar celălalt la Facebook, nu au făcut un secret din faptul că nu prea se simpatizează. În 2016, când explozia unei rachete SpaceX a distrus un satelit al Facebook, Zuckerberg a scris un comunicat în care îl critica dur pe Musk și își exprima „profunda dezamăgire” față de eșecul SpaceX.

La rândul său, atunci când a izbucnit scandalul Cambridge Analytica, Musk a șters în mod public paginile de Facebook ale sale și companiilor sale și a transmis pe rețeaua concurentă, Twitter, că Facebook „i-a dat panică”.

Cei doi miliardari fac parte din clubul exclusivist al celor mai bogați oameni de pe planetă, departe chiar și de standardele din Silicon Valley. Deși amândoi experimentează cu inteligența artificială, iar companiile lor au colaborat în trecut, relația dintre Musk și Zuckerberg continuă să fie conflictuală.

Primul conflict

În septembrie 2016, SpaceX își testa racheta Falcon 9 la situl de lansare din Cape Canaveral, în Florida. La puțin timp de la lansare racheta a explodat, iar în explozie a fost distrus și satelitul Facebook AMOS-6 care urma să fie dus în spațiu de aceasta.

AMOS-6 era parte a proiectului Internet.org al Facebook, prin care compania spera să conecteze la internet țările în curs de dezvoltare – el ar fi urmat să fie primul satelit al Facebook de pe orbita planetei.

Zuckerberg a arătat atunci vizibil frustrat de lansarea eșuată și a scris pe Facebook că este „profund dezamăgit de faptul că eșecul SpaceX a dus la distrugerea satelitului”. Doi ani târziu, Musk a vorbit despre lansarea eșuată într-un tweet adresat unui reporter: „Ne-am revanșat după cu o lansare pe gratis și cred că au avut și asigurare”.

Inteligență artificială

În timpul unui live pe Facebook, Zuckerberg a fost întrebat de un utilizator ce crede despre temerile lui Musk cu privire la inteligența artificială: „Am o opinie foarte puternică legat de asta. Sunt optimist în ce privește inteligența artificială și cred că cei care se opun ei și încearcă să producă aceste scenarii apocaliptice nu prea înțeleg despre ce e vorba. E ceva destul de negativ, iar în unele cazuri chiar iresponsabil”, spunea atunci Zuckerberg.

Musk, care a cerut în mod repetat reglementarea domeniului și vigilență în ce privește inteligența artificială, a răspuns pe Twitter – „Am mai vorbit cu Mark pe subiectul acesta. Înțelegerea lui este foarte limitată”.

Scandalul Cambridge Analytica

În perioada eruperii scandalului Cambridge Analytica, Musk nu a ratat ocazia de a îl mai taxa încă o dată pe Zuckerberg. La un tweet care făcea apel la ștergerea conturilor de Facebook, Musk a răspuns cu ironie „Ce e aia Facebook?”.

Ulterior, atunci când un fan a întrebat în comentarii dacă Musk ar fi dispus să șteargă pagina de Facebook a SpaceX, Musk – „Nici nu știam că era o pagină de Facebook a SpaceX. O șterg acum”. La puțin timp, și paginile SpaceX și Tesla de pe Facebook au fost șterse. Musk a spus apoi că nu a fost vorba de un exemplu, dar că i se pare că Facebook este „tulburător”.

Cel mai nou conflict este legat de Asaltul de la Capitoliu

În noaptea în care extremiștii trumpiștii au atacat clădirea Capitoliului de la Washington, Musk a scris pe Twitter: „Acesta este efectul de domino”, alături de o fotografie cu piese de domino prin care dădea vina pe Facebook pentru evenimentele care aveau loc.

După ce Facebook și Twitter au anunțat închiderea conturilor președintelui Trump, responsabil de instigarea atacului, Musk a scris pe Twitter, ca răspuns la un articol de satiră – „mulți oameni nu o să fie prea mulțumiți de faptul că firmele high tech de pe Coasta de Vest s-au transformat în arbitrul libertății de exprimare”.

loading...

Comments are closed.