Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, l-a nominalizat marți pe Elon Musk pentru a coordona eforturile unui guvern mai eficient, oferindu-i miliardarului o influență semnificativă în viitoarea administrație. Musk, alături de fostul candidat republican la președinție Vivek Ramaswamy, va co-coordona noul Departament pentru Eficiența Guvernului, un organism despre care Trump a declarat că va funcționa în afara structurilor guvernamentale, informează Reuters.
Trump a afirmat într-o declarație că Musk și Ramaswamy „vor deschide calea pentru administrația mea să demonteze birocrația guvernamentală, să reducă reglementările excesive, să elimine cheltuielile inutile și să restructureze agențiile federale”. Acest nou departament va oferi consultanță externă, fără a necesita aprobarea Senatului, permițându-i lui Musk să își păstreze rolurile de conducere la Tesla, X și SpaceX.
Departamentul va colabora cu Casa Albă și Biroul pentru Management și Buget pentru a iniția reforme structurale de mare amploare și a aduce o abordare antreprenorială în administrația guvernamentală, cu un obiectiv ambițios de a încheia acest proiect până la 4 iulie 2026, marcând 250 de ani de la semnarea Declarației de Independență.
Musk, desemnat de Forbes ca cel mai bogat om din lume, a contribuit financiar la campania lui Trump și a apărut public alături de acesta, crescându-și influența în capitala americană. Analiștii estimează că această nominalizare va aduce beneficii semnificative companiilor lui Musk și industriilor de interes, precum inteligența artificială și criptomonedele. „Este clar că Musk va avea un rol esențial în administrația Trump, cu o influență directă asupra mai multor agenții federale”, a declarat Daniel Ives, analist de acțiuni la Wedbush Securities.
Nominalizarea a fost criticată de Public Citizen, o organizație progresistă de protecție a consumatorilor, care a contestat mai multe politici ale primei administrații Trump. „Musk nu doar că nu are experiență în eficiența guvernamentală și reglementare, dar propriile sale afaceri au întâmpinat frecvent probleme cu regulile pe care acum va putea să le conteste”, a afirmat Lisa Gilbert, co-președinta Public Citizen. „Aceasta este corupția corporativă în forma sa cea mai evidentă”.