Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare suplimentează fondurile acordate proiectului ”Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice, climatice și energetice” cu încă 1.155.000 dolari. Proiectul este implementat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
În cadrul componentei administrate de PNUD, opt producătoare agricole afectate de criza socio-economică și energetică vor fi sprijinite să sporească eficiența energetică a activității lor agricole, cu echipamente și servicii în valoare totală de aproximativ 200 000 de dolari.
Anterior, alte 46 de întreprinderi conduse de femei au beneficiat de suport similar. Astfel, au fost instalate panouri fotovoltaice, pompe de căldură, cazane pe biomasă, precum și au fost implementate diverse măsuri de eficiență energetică în cadrul depozitelor și a încăperilor utilizate în procesul de producere.
Dependența semnificativă a Republicii Moldova de importurile de produse agricole și energetice din Ucraina și Rusia a făcut-o deosebit de vulnerabilă la șocurile externe. Ruperea lanțurilor de aprovizionare cu inputuri agricole, precum îngrășăminte, semințe, pesticide, precum și creșterea costurilor la combustibilul diesel au afectat semnificativ producătorii agricoli. Deși în 2023 s-a înregistrat o ușoară scădere a prețurilor la unele inputuri, acestea rămân la niveluri istorice înalte, contribuind la majorarea costurilor de producție cu 4% la grâu, 4,8% la porumb și 13,5% la floarea-soarelui față de anul 2021.