Alte știri

EMA recunoaște tromboza ca un efect secundar rar al vaccinului Johnson & Johnson

Pinterest LinkedIn Tumblr

Legătura dintre vaccinul Johnson&Johnson și tromboza este posibilă, dar avantajele aplicării sale contrabalansează riscurile. La această concluzuie a ajuns Agenția Europeană pentru Medicamente ( European Medicines Agency), transmite Telegraph.md

Conform rezultatelor controlului, regulator a recomandat ca formarea cheagurilor de sânge să fie inclusă în lista efectelor adverse a preparatului companiei Johnson&Johnson. Au fost studiate 8 cazuri, înregistrate în SUA. În principal este vorba despre femei de până la 60 de ani. Complicațiile tromboembolice le-au fost identificate timp de 3 săptămâni după vaccinare.

Regulatorul a denumit simptomele la care se merită de atras atenția.

„Simptomele sunt dispneea, dureri în piept, umflarea membrelor, durere permanentă de burtă, la fel și simptome neurologice, inclusiv dureri puternice sau persistente de cap, diminuarea văzului, vânătăile pe piele în afara locului de injectare. Persoanele care observă oricare dintre aceste simptome trebuie să se adreseze după ajutor medical. În timpul unui tratament timpuriu, medicii le pot ajuta pe victime să se refacă și să evite complicațiile ulterioare”, a declarat Sabine Strauss, șeful comitetului farmacovigilență al EMA.

Concluziile regulatorului referitor la siguranța vaccinului au fost denumite în cadrul Comisiei Europene „o noutate bună pentru desfășurarea campaniei de vaccinare”.

Conform contractului Johnson&Johnson vor distribui în UE 55 de milioane de doze.

sursa

Citește și: Vladimir Putin transmite Occidentului să nu „treacă linia roşie” în relaţiile cu Rusia

loading...

Comments are closed.