Emisiunea Cutia Neagră a Marianei Rață, acuzată de fabricarea unui fake-news despre Curtea Constituțională

Curtea Constituţională dezminte informațiile nefondate difuzate de postul de televiziune TV8 în cadrul emisiunii „Cutia Neagră Plus” redată în stream live pe 29 ianuarie 2023, minutul 9.33-14.55, și pe data de 30 ianuarie 2023, ora 07:41 pe tv8.md, prin care se afirmă că Curtea Constituțională a fost atrasă în schemele din dosarul „Laundromat”.

Curtea comunică faptul că într-un șir de hotărâri ale sale Curtea a reținut că nu există repere fixe în legea penală care ar defini noțiunea de „urmări grave” utilizată în articolele din partea specială a Codului penal. Această jurisprudență se bazează pe Hotărârea Curții nr. 22 din 01.10.2018 privind excepţia de neconstituţionalitate a articolului 328 alin. (3) lit. d) din Codul penal (excesul de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave), prin care a fost transpusă jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului. Astfel, în cauza Liivik v. Estonia din 25 iunie 2009, Curtea Europeană a stabilit că utilizarea unor concepte şi a unor criterii prea vagi în interpretarea unei prevederi legislative conduce la incompatibilitatea acesteia cu cerințele clarității și previzibilității, în privința efectelor sale.

În Hotărârea nr. 24 din 17.10.2019, Curtea a subliniat că „ […] declararea neconstituțională a textului „intereselor publice sau” din articolul 329 alin. (1) din Codul penal nu restrânge câmpul de aplicare al acestui articol. În acest sens, Curtea reține că expresia legală ce se menține [daune în proporții mari drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice și juridice] protejează toate eventualele victime ale faptei de neglijență în serviciu, avându-se în vedere că persoanele juridice pot fi de drept public sau de drept privat (a se vedea articolul 173 din Codul civil). Astfel, rezultă în mod rezonabil că eventualele daune materiale cauzate intereselor publice s-ar putea regăsi în categoria daunelor cauzate drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanei juridice de drept public (§ 143).”

Totodată, amintim că actele Curții Constituționale au efect erga omnes, iar controlul de constituționalitate al prevederilor normative se exercită in abstracto.

Curtea Constituțională, comunicat de presă

Total
0
Shares
 
Total
0
Share