Emmanuel Macron a dizolvat Parlamentul și a conovat anticipate, după ce partidul lui Marine le Pen a învins în scrutin

Emmanuel Macron a anunțat dizolvarea parlamentului francez după eșecul în alegerile europene. Declarațiile au fost făcute duminică, 9 iunie, într-un discurs televizat adresat poporului, transmite Le Figaro.

La alegerile pentru Parlamentul European, partidul ””Rassemblement National” (RN) al lui Marine le Pen a câștigat aproximativ 32% din voturi – o creștere cu 10 puncte față de ultimele alegeri UE din 2019, mai mult decât dublu faţă de partidul preşedintelui Emmanuel Macron (”Renaissance”), care se clasează pe locul al doilea cu 15,2% din voturi, conform unor exit-polluri realizate de institutele de sondare Ifop şi Ipsos.

Rezultatul ”nu este bun pentru partidele care apără Europa”, a spus Macron, adăugând că extrema dreaptă câștigă popularitate peste tot pe continent.

„Nu pot să mă comport ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat… De aceea, după ce am avut consultările prevăzute la articolul 12 din Constituția noastră, am decis să vă dau din nou posibilitatea de a alege viitorul nostru parlamentar prin vot”, a adăugat el.

Mass-media franceză caracterizează decizia lui Macron ca fiind un pariu „dificil” și „riscant” sau chiar „extrem”, deoarece „Rassemblement National” are toate șansele să obțină câștigul.

Forța politică și mai de dreapta a lui Eric Zemmour, „Reconquête!”, care a intrat în Parlamentul European, poate conta, de asemenea, pe un rezultat semnificativ.

Primul tur de scrutin va avea loc pe 30 iunie, iar cel de-al doilea pe 7 iulie. „Este o decizie serioasă și cu greutate, dar mai presus de toate este un act de încredere”, a declarat Macron.

Total
0
Shares
Total
0
Share