Alte știri

Emmanuel Macron anunță un referendum pentru a introduce în Constituție apărarea mediului

Pinterest LinkedIn Tumblr

Preşedintele francez Emmanuel Macron a deschis luni calea organizării unui referendum pentru a înscrie în Constituţie apărarea mediului și combaterea schimbării climatice.

În Franţa, referendumurile sunt iniţiate de preşedintele ţării, la propunerea Guvernului sau a Parlamentului.

Preşedintele Franţei a făcut acest anunț adresându-se membrilor Convenţiei Cetăţeneşti pentru Climă (CCC), un organism care  a fost creat de guvern pentru a propune măsuri de combatere a încălzirii climatice. Este alcătuit din 150 de cetăţeni, care au fost traşi la sorţi.

Organizarea unui referendum pentru „a introduce noţiunile de biodiversitate, mediu şi luptă împotriva schimbărilor climatice”, conform articolului 1 din Constituţie, se numără printre măsurile propuse.

Dacă se va reuşi organizarea sa, acesta ar fi primul referendum organizat în Franţa din 2005, când s-a votat în privinţa unei Constituţii europene, vot soldat cu victoria celor care s-au opus proiectului european.

Dreapta îl acuză pe Macron că își face publicitate politică

Orice propunere de revizuire a Constituţiei trebuie mai întâi votată însă de cele două camere ale Parlamentului, în termeni identici, a reamintit președintele Macron.

Senatul francez este controlat însă de dreapta, ceea ce face să planeze o anumită incertitudine în privinţa organizării unui referendum. Foarte dură în primele sale reacţii, opoziţia a criticat propunerea ca pe o „lovitură de publicitate” politică.

„Acest lucru nu va schimba nimic: Carta Mediului are deja o valoare constituţională”, a susţinut senatorul Les Républicains (LR, dreapta, opoziţie) Bruno Retailleau, care îl acuză pe Emmanuel Macron că urmăreşte „să îşi mascheze bilanţul ecologic subţire”.

Adoptată în 2004, Carta Mediului este, începând cu 1 martie 2005, citată în primul paragraf al preambulului Constituţiei.

Și Greenpeace îl critică pe președinte

ONG-ul Greenpeace şi-a exprimat, la rândul său, regretul în legătură cu acest anunţ, pe care l-a calificat ca fiind unul „esenţialmente simbolic” al unui preşedinte care „a strălucit printr-o intervenţie goală, lipsită de noutate”.

Înainte de a discuta despre referendum, Emmanuel Macron nu a făcut anunţuri importante, dar şi-a apărat pe larg politica în domeniu asigurând că „niciun guvern nu a făcut atât de mult pentru mediu”, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Grégoire Fraty, co-preşedinte al asociaţiei Les 150, care reuneşte majoritatea participanţilor la CCC, înfiinţată de preşedintele Macron şi care se întruneşte din octombrie 2019, a salutat ideea organizării unui referendum care, în opinia sa, „va face bine”.

„Aveam nevoie de el. Dacă francezii spun un da masiv, poate că va avea un efect stimulator pentru politicieni”, a adăugat el.

În această primăvară, CCC a formulat 149 de propuneri. Emmanuel Macron a susţinut că aproximativ 50 dintre ele au fost deja „implementate sau sunt în curs de a fi” puse în practică. Unele măsuri emblematice sunt încă în în stadiul de evaluare, cum ar fi renovarea energetică a clădirilor sau limitarea publicităţii.

loading...

Comments are closed.